Etelä-Korea esti Greenpeacen aktivistien pääsyn maahan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Korea esti Greenpeacen aktivistien pääsyn maahan

Etelä-Korean suunnitelmissa on laajentaa ydinvoimateollisuutta entisestään.

Kaksi Etelä-Koreaan ydinvoimaa käsittelevään seminaariin matkalla ollutta Greenpeacen aktivistia on pysäytetty Etelä-Korean rajalla, kertoo järjestö.

"Eväämällä meiltä pääsyn maahan jakamaan tietoa Fukushiman onnettomuudesta ja ydinvoiman riskeistä muualla, Etelä-Korean hallitus näyttää kristallin kirkkaasti kuinka se pyrkii hiljentämään oman ydinvoimasuunnitelmansa vastustajat", sanoo Jan Beranek, toinen käännytetyistä.

Etelä-Korean hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen laajentaa ydinvoimateollisuuttaan nykyisestä 23 reaktoria, joilla katetaan yli 35 prosenttia maan energiantarpeesta. Maan vanhimpien voimaloiden turvallisuutta on kyseenalaistettu viime aikoina, kun voimaloissa on esiintynyt toimintahäiriöitä.

Greenpeace esillä myös Ruotsissa

Voimaloiden turvallisuutta on kyseenalaistettu viime päivinä myös Ruotsissa. Ydinvoiman vastustajat tunkeutuivat alkuviikosta kahdelle maan voimalan alueelle, kertoo SvD Nyheter. Kaksi tunkeutujista onnistui viettämään voimala-alueella 38 tuntia ennen kuin he antautuivat itse poliisille. Greenpeacen mukaan tarkoituksena oli testata voimaloiden turvallisuusjärjestelyjä. Aktivistit olivat järjestön mukaan voimalan katolla noin 75 metrin päässä itse reaktorista.

Sekä voimalan pääomistaja Vattenfall että Ruotsin energiaministeri Lena Ek sanoivat, ettei voimalan turvallisuus kuitenkaan ollut tapauksen johdosta uhattuna. Heidän mukaansa voimalan ulkokuoren on tarkoitus viivytellä tunkeutujaa kun hälytys laukeaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia