Uutiset

Etelä-Afrikka vetäytyy kansainvälisestä rikostuomioistuimesta – "läimäytys uhrien kasvoihin"

Etelä-Afrikan ero saattaa lisätä myös muiden Afrikan maiden erohaluja, sillä monet pitävät tuomioistuinta puolueellisena.
(Kuva: flowcomm / Flickr.com / CC BY 2.0)

Etelä-Afrikan hallitus on ilmoittanut eroavansa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä. Maa on jättänyt YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille asiasta virallisen ilmoituksen.

Eroilmoitus on herättänyt kansainvälistä pahennusta, sillä Etelä-Afrikka kuuluu tuomioistuimen perustajajäseniin ja se on jo toinen maa, joka on eroamassa siitä. Muutama viikko sitten omasta erostaan ilmoitti Burundi. Etelä-Afrikan ero saattaa lisätä myös muiden Afrikan maiden erohaluja, arvelee New York Times -lehden haastattelema tutkija David L. Bosco.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Afrikan tutkimusjohtajan Netsanet Belayn mukaan Etelä-Afrikka on pettämässä miljoonat ihmisoikeusrikkomusten uhrit ja heikentämässä samalla kansainvälistä oikeusjärjestelmää.

24 afrikkalaista ja kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä on julkaissut myös yhteisen kannanoton, jossa vetäytymistä kuvataan "läimäykseksi vakavimpien rikosten uhrien kasvoihin".

"Etelä-Afrikka on yksi oikeuden perustajajäsenistä, joten sen ilmoitus lähettää uhreille väärän viestin siitä, että Afrikan johtajat eivät tue heitä heidän hakiessaan oikeutta", sanoo Mossaad Mohamed Ali Afrikan oikeus- ja rauhantutkimuskeskuksesta.

Järjestöjen mukaan maa ei ole välttämättä noudattanut omia lakejaan vetäytyessään ICC:stä, sillä parlamentti ei ole hyväksynyt eroa.

Eron taustalla on jupakka, joka syntyi, kun Etelä-Afrikka kieltäytyi pidättämästä Sudanin presidenttiä Omar Al-Bashiria, kun tämä vieraili maassa vuonna 2015. ICC on etsintäkuuluttanut Al-Bashirin sotarikoksista.

Etelä-Afrikan korkein vetoomustuomioistuin on jo päättänyt, että pidättämättä jättäminen oli laitonta. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan oikeusministeri Michael Masutha kuitenkin perusteli eroa sillä, että ICC "estää Etelä-Afrikan kapasiteettia kunnioittaa velvoitteitaan liittyen diplomaattisen koskemattomuuden takaamiseen".

ICC nostaa syytteitä kansanmurhista, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Siinä on mukana yli 120 maata ja se on monille ihmisoikeusloukkausten uhreille viimeinen mahdollisuus saada oikeutta. Afrikan maat ovat kuitenkin olleet pitkään katkeria siitä, että ICC on ottanut tutkittavakseen pääasiassa afrikkalaisten johtajien rikoksia. Etenkin Afrikan unioni on kritisoinut tuomioistuinta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuitenkin muistuttaa, että monet Afrikan maat ovat itse antaneet tapaukset tuomioistuimelle. Monet maat myös tukevat tuomioistuinta. Esimerkiksi Norsunluurannikko, Nigeria, Senegal, Tunisia sekä Botswana ovat vastustaneet Afrikan unionin vaatimuksia erota tuomioistuimesta, se sanoo.

ihmisoikeudetpolitiikkalakioikeus ja rikoskonflikti Etelä-Afrikka Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas