Uutiset

Etelä-Afrikka perui vetäytymisensä kansainvälisestä rikostuomioistuimesta

Taustalla on korkeimman oikeuden linjaus, mutta maa saattaa silti vielä pyristellä eroon tuomioistuimesta.
Kansainvälinen rikostuomioistuin sijaitsee Haagissa Alankomaissa. (Kuva: Roel Wijnants / CC BY-NC 2.0)

Etelä-Afrikka on perunut vetäytymisensä Rooman sopimuksesta, eli sopimuksesta, jolla kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on perustettu.

Asiasta kerrottiin tiistaina YK:n sopimusverkkosivuilla. Syynä päätöksen perumiseen on ilmoituksen mukaan se, että Etelä-Afrikan korkein oikeus on linjannut vetäytymispäätöksen perustuslain vastaiseksi. Korkein oikeus päätti helmikuussa, että Etelä-Afrikan hallituksen olisi pitänyt konsultoida maan parlamenttia ennen vetäytymispäätöstä. 

Etelä-Afrikka ilmoitti vetäytymisestään ICC:stä viime vuoden lokakuussa. Taustalla oli jupakka, joka syntyi, kun Etelä-Afrikka kieltäytyi pidättämästä Sudanin presidenttiä Omar Al-Bashiria, kun tämä vieraili maassa vuonna 2015. ICC on etsintäkuuluttanut Al-Bashirin sotarikoksista. Etelä-Afrikan korkein vetoomustuomioistuin on jo päättänyt, että pidättämättä jättäminen oli laitonta.

Vaikka Etelä-Afrikka on nyt perunut päätöksensä lähteä ICC:stä, maan hallitus saattaa yhä pyrkiä eroon siitä, arvioi Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että kyseessä voi olla vain tilapäinen askel, jolla noudatetaan korkeimman oikeuden päätöstä ennen kuin muodollistetaan ero kotimaisia mekanismeja käyttämällä.

ICC nostaa syytteitä kansanmurhista, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Siinä on mukana yli 120 maata ja se on monille ihmisoikeusloukkausten uhreille viimeinen mahdollisuus saada oikeutta.

Etelä-Afrikan ICC-eron pelättiin johtavan myös muiden maiden eroon tuomioistuimesta. Afrikan maat ovat pitkään syyttäneet sitä puolueellisuudesta, sillä suurin osa sen nostamista syytteistä on ollut afrikkalaisia vastaan. Viime vuonna myös Gambia ja Burundi ilmoittivat erostaan. Gambia on sittemmin perunut päätöksensä.

ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Etelä-Afrikka Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.