Uutiset Hiv/aids

Etelä-Afrikassa kokoustetaan aidsista – tavoitteena epidemian hävittäminen

Etenkin hivin hoidossa on saavutettu viime vuosina merkittäviä tuloksia, mutta muun muassa syrjintä levittää yhä tautia.
Hiv-konferenssin avajaiset Durbanissa. Vasemmalla Etelä-Afrikan varapresidentti Cyril Ramaphosa. (Kuva: GovernmentZA / GCIS / CC BY-ND 2.0)

Etelä-Afrikan Durbanissa järjestetään tällä viikolla kansainvälinen hiviä ja aidsia käsittelevä konferenssi, johon osallistuu yli 18 000 johtajaa, tutkijaa ja aktivistia ympäri maailman. Kahden vuoden välein järjestettävän konferenssin visioissa on päättää epidemia vuoteen 2030 mennessä.

Välitavoite vuonna 2020 on niin sanottu 90-90-90-skenaario: 90 prosenttia hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 90 prosenttia saa hoitoa, ja hoitoa saavista 90 prosentilla virusmäärä vähenee.

Etelä-Afrikka on yksi eniten hivistä kärsivä maa, ja konferenssi järjestettiin siellä viimeksi vuonna 2000. Sen jälkeen on tapahtunut merkittävää edistystä. Hoidon leviämisen vuoksi vuosina 2000–2012 ehkäistiin 4,2 miljoonaa kuolemaa, muistutti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kokouoksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Nykyisin noin 46 prosenttia hiv-positiivisista saa hoitoa – vuonna 2000 osuus köyhissä maissa oli alle prosentin. Samaan aikaan lääkkeet ovat tehostuneet, diagnoosin teko on helpottunut ja lääkkeiden kustannukset ovat laskeneet.

Ongelmia on kuitenkin yhä paljon, sillä esimerkiksi uusien hiv-tartuntojen määrää on ollut vaikea saada laskuun. Haasteena on myös hiviin liittyvä sosiaalinen stigma. Monien hiville haavoittuvien ryhmien, kuten miesten kanssa seksiä harrastavien miesten, transsukupuolisten, seksityöläisten ja suonensisäisten huumeiden käyttäjien, oikeuksia rikotaan, konferenssin tiedotteessa todetaan. Esimerkiksi transsukupuoliset ovat hiv-positiivisia 49 kertaa muuta väestöä yleisemmin.

"Ihmisoikeuksien suojelu ei ole vain moraalinen kysymys vaan myös tieteellinen. Tässä konferenssissa esiteltävä tutkimus osoittaa, että syrjintä auttaa levittämään hiviä", sanoo konferenssin puheenjohtaja Chris Beyrer.

Myös nuorten tartunnat ovat edelleen haaste. YK:n lastenjärjestö muistutti konferenssin alkaessa, että joka tunti noin 29 15–19-vuotiasta saa hivin ja Afrikassa se on yhä 10–19-vuotiaiden yleisin kuolinsyy.

Unicefin 16 maassa tekemän tutkimuksen mukaan 68 prosenttia nuorista ei edes halua mennä testiin, koska he pelkäävät positiivista testitulosta ja siitä seuraavaa sosiaalista leimaa.

Konferenssi jatkuu perjantaihin asti.

Hiv/aids terveyshiv/aids

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset