Uutiset Myanmarin kehitys

Etelä-Aasian tulvatilanne pahenee

Muun muassa Intiassa, Pakistanissa ja Myanmarissa kärsitään tulvista, joiden seurauksena miljoonat ihmiset tarvitsevat apua.
Monsuunisadepilviä Intiassa. (Kuva: deepgoswami / Flickr.com / cc 2.0)

Etelä-Aasian maissa kärsitään poikkeuksellisen pahoista tulvista ja maanvyörymistä, joita rankat monsuunisateet ja Bengalinlahtea kurittanut sykloni ovat aiheuttaneet. Avustusjärjestö ActionAid arvioi, että tilanne pahenee lähiviikkoina, sillä sateiden on ennustettu jatkuvan.

Sateet alueella tähän vuodenaikaan ovat normaaleja, mutta tällä kertaa monet kuivatkin alueet ovat jääneet veden alle. Kokonaisia kyliä on pyyhkiytynyt pois veden mukana, ja koteja, teitä ja siltoja on tuhoutunut, karjaa hukkunut ja satoa menetetty, järjestö kertoo.

Tulvien arvioidaan vieneen yhteensä satoja ihmishenkiä ja ajaneen miljoonia pakosalle. Uutis- ja järjestölähteiden mukaan Intiassa noin 180 ihmistä on kuollut ja noin miljoona on paennut. Myös Pakistanissa kuolleita on toistasataa, ja tulvat ovat vaikuttaneet yli 800 000 ihmisen elämään.

Tulvista kärsitään myös Vietnamissa, Nepalissa ja Bangladeshissa.

Yksi pahimmin kärsineistä on Myanmar, jossa oli torstaihin mennessä kuollut 88 ihmistä. Tulvat ovat vaikuttaneet maassa yli 330 000 ihmisen elämään. Lähes 90 000 hehtaaria maatalousmaata on tuhoutunut; yhteensä yli 400 000 hehtaaria maatalousmaata kärsii tulvavesistä, minkä pelätään vaikuttavan myös maan taloustilanteeseen.

"Monet alueet ovat edelleen eristyksissä, joten yritämme saada selkeää kuvaa siitä, miten tulvat ovat vaikuttaneet Myanmarin väestöön. Tämä vaikuttaa vakavasti ruokaturvaan. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa, elinkeinonsa, satonsa sekä jo olemassa olevat ruoka- ja siemenvarastonsa", sanoo YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman maajohtaja Dom Scalpelli.

Suomessa Kirkon Ulkomaanapu on pyytää katastrofirahastoonsa lahjoituksia Myanmarin tulvauhrien auttamiseksi. Plan Suomi puolestaan kannustaa ryhtymään kummiksi Pakistanin tulvauhrien auttamiseksi.

Myanmarin kehitys katastrofiapuympäristö IntiaPakistanBurma, Myanmar Kirkon UlkomaanapuMaailman ruokaohjelmaPlan International Suomi

Lue myös

Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Pakolaisleirin rakennuksia ja ihmisiä

Kansanmurhaa paenneet Myanmarin rohingyat elävät puun ja kuoren välissä – Yli miljoona ihmistä odottaa Bangladeshin pakolaisleireillä paluuta kotiin

Maailman suurimmaksi kutsutulla Kutupalongin pakolaisleirillä Bangladeshissa odotetaan, että alueelle kaksi vuotta sitten sankoin joukoin paenneiden rohingyojen tilanne ratkeaisi. ”Miksi kansainvälinen yhteisö ei sano Myanmarille, että rohingyoilla on oikeus palata?” kysyy paikallisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Khushi Kabir.
Nainen kaksi lasta sylissään kahlaa vedessä

Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa

YK:n ja Oxfamin raporttien mukaan vaino uhkaa yhä Bangladeshiin paenneita rohingya-pakolaisia, joita suunnitellaan palautettavaksi Myanmariin. YK-asiantuntijan mukaan palauttaminen Myanmariin altistaisi heidät ”liki apartheid-laeille”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.