Uutiset Myanmarin kehitys

Etelä-Aasian tulvatilanne pahenee

Muun muassa Intiassa, Pakistanissa ja Myanmarissa kärsitään tulvista, joiden seurauksena miljoonat ihmiset tarvitsevat apua.
Monsuunisadepilviä Intiassa. (Kuva: deepgoswami / Flickr.com / cc 2.0)

Etelä-Aasian maissa kärsitään poikkeuksellisen pahoista tulvista ja maanvyörymistä, joita rankat monsuunisateet ja Bengalinlahtea kurittanut sykloni ovat aiheuttaneet. Avustusjärjestö ActionAid arvioi, että tilanne pahenee lähiviikkoina, sillä sateiden on ennustettu jatkuvan.

Sateet alueella tähän vuodenaikaan ovat normaaleja, mutta tällä kertaa monet kuivatkin alueet ovat jääneet veden alle. Kokonaisia kyliä on pyyhkiytynyt pois veden mukana, ja koteja, teitä ja siltoja on tuhoutunut, karjaa hukkunut ja satoa menetetty, järjestö kertoo.

Tulvien arvioidaan vieneen yhteensä satoja ihmishenkiä ja ajaneen miljoonia pakosalle. Uutis- ja järjestölähteiden mukaan Intiassa noin 180 ihmistä on kuollut ja noin miljoona on paennut. Myös Pakistanissa kuolleita on toistasataa, ja tulvat ovat vaikuttaneet yli 800 000 ihmisen elämään.

Tulvista kärsitään myös Vietnamissa, Nepalissa ja Bangladeshissa.

Yksi pahimmin kärsineistä on Myanmar, jossa oli torstaihin mennessä kuollut 88 ihmistä. Tulvat ovat vaikuttaneet maassa yli 330 000 ihmisen elämään. Lähes 90 000 hehtaaria maatalousmaata on tuhoutunut; yhteensä yli 400 000 hehtaaria maatalousmaata kärsii tulvavesistä, minkä pelätään vaikuttavan myös maan taloustilanteeseen.

"Monet alueet ovat edelleen eristyksissä, joten yritämme saada selkeää kuvaa siitä, miten tulvat ovat vaikuttaneet Myanmarin väestöön. Tämä vaikuttaa vakavasti ruokaturvaan. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa, elinkeinonsa, satonsa sekä jo olemassa olevat ruoka- ja siemenvarastonsa", sanoo YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman maajohtaja Dom Scalpelli.

Suomessa Kirkon Ulkomaanapu on pyytää katastrofirahastoonsa lahjoituksia Myanmarin tulvauhrien auttamiseksi. Plan Suomi puolestaan kannustaa ryhtymään kummiksi Pakistanin tulvauhrien auttamiseksi.

Myanmarin kehitys katastrofiapuympäristö IntiaPakistanBurma, Myanmar Kirkon UlkomaanapuMaailman ruokaohjelmaPlan International Suomi

Lue myös

Lapsia kurkkimassa koulun ikkunasta

Myanmarin Unicef: Lapset tarvitsevat suojelua Rakhinessa – Kouluja ei ole tarkoitettu armeijan käyttöön

Rakhinen konfliktissa Myanmarissa on viime kuukausina kuollut useita lapsia. Konfliktin osapuolten tulisi huolehtia lasten turvalisuudesta eikä käyttää kouluja sotilastarkoituksiin, Unicef vaatii.
Khin Myanmar istuu jalkakäytävän kiveyksellä pensasaidan edessä

”Myanmarin demokratia on vasta vauva”, sanoo Suomessa vieraillut ohjaaja Khin Myanmar, joka teki dokumentin ilmastonmuutoksen vaikutuksista Myanmarin maaseudulla

Dokumenttiohjaaja Khin Myanmarin mukaan Myanmarissa ei ole vielä todellista demokratiaa, eikä esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevasta Rakhinen konfliktista voi puhua avoimesti. Ilmastonmuutoksen seuraukset Myanmarin dokumentti näyttää kaikessa karuudessaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.