Uutiset

Estelle suuntaa Gazaan

Suomalainen Estelle-purjelaiva on myyty ruotsalaiselle Ship to Gaza –järjestölle.
(Kuva: Marko Vallius / cc 2.0)

Uusi Tuuli ry. ja varustamo Eestaas Oy ovat ilmoittaneet myyneensä s/v Estelle-rahtipurjeveneen ruotsalaiselle Ship to Gaza -järjestölle, joka aikoo käyttää sitä yrityksessään murtaa Gazan vuonna 2007 alkanut kauppasaarto.

Solidaarisuuden lippulaivana tunnettu vapaaehtoistyöllä kunnostettu alus on ollut Eestaas Oy:n omistuksessa vuodesta 1985, ja on seilannut Pohjois-Euroopan ja Afrikan vesillä lastinaan reilun kaupan tuotteita. Resurssien puutteen johdosta varustamo kuitenkin joutui lopettamaan rahtilaivan toiminnan keväällä 2010, ja sitä liikennöinyt Uusi Tuuli -yhdistys oli etsinyt Estellelle hyvää kotia jo pitkään.

Tiedotteessaan Ship to Gaza -järjestö kertoo aikomuksistaan vaalia Estellen perinteitä yrityksissään lopettaa väkivallattoman toiminnan keinoin Gazan epäinhimillinen ja laiton piiritys, joka pitää vankina 1,6 miljoonaa Palestiinan asukasta. Estellesta tulee osa laivakolonnaa, joka seilaa tämän vuoden puolella Gazaan lastinaan pohjoismaisia avustustarpeita ja tulee matkallaan järjestämään tukitapahtumia ympäri Eurooppaa.

Uusi Tuuli-yhdistys sanoo jatkavansa tärkeiden asioiden ja solidaarisen maailmanvaihdon esille nostamista, mutta keskittyvänsä hitaampiin ja vähempää vaativiin lähestymistapoihin, kuten yli 20-vuotisen polkupyöräkirpputorinsa kehittämiseen aktiivisempaan ja kantaaottavampaan muotoon.

vapaaehtoisuuskansalaisyhteiskuntatalous PalestiinaSuomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.