Uutiset

Estelle suuntaa Gazaan

Suomalainen Estelle-purjelaiva on myyty ruotsalaiselle Ship to Gaza –järjestölle.
(Kuva: Marko Vallius / cc 2.0)

Uusi Tuuli ry. ja varustamo Eestaas Oy ovat ilmoittaneet myyneensä s/v Estelle-rahtipurjeveneen ruotsalaiselle Ship to Gaza -järjestölle, joka aikoo käyttää sitä yrityksessään murtaa Gazan vuonna 2007 alkanut kauppasaarto.

Solidaarisuuden lippulaivana tunnettu vapaaehtoistyöllä kunnostettu alus on ollut Eestaas Oy:n omistuksessa vuodesta 1985, ja on seilannut Pohjois-Euroopan ja Afrikan vesillä lastinaan reilun kaupan tuotteita. Resurssien puutteen johdosta varustamo kuitenkin joutui lopettamaan rahtilaivan toiminnan keväällä 2010, ja sitä liikennöinyt Uusi Tuuli -yhdistys oli etsinyt Estellelle hyvää kotia jo pitkään.

Tiedotteessaan Ship to Gaza -järjestö kertoo aikomuksistaan vaalia Estellen perinteitä yrityksissään lopettaa väkivallattoman toiminnan keinoin Gazan epäinhimillinen ja laiton piiritys, joka pitää vankina 1,6 miljoonaa Palestiinan asukasta. Estellesta tulee osa laivakolonnaa, joka seilaa tämän vuoden puolella Gazaan lastinaan pohjoismaisia avustustarpeita ja tulee matkallaan järjestämään tukitapahtumia ympäri Eurooppaa.

Uusi Tuuli-yhdistys sanoo jatkavansa tärkeiden asioiden ja solidaarisen maailmanvaihdon esille nostamista, mutta keskittyvänsä hitaampiin ja vähempää vaativiin lähestymistapoihin, kuten yli 20-vuotisen polkupyöräkirpputorinsa kehittämiseen aktiivisempaan ja kantaaottavampaan muotoon.

vapaaehtoisuuskansalaisyhteiskuntatalous PalestiinaSuomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan