Estelle: 20 vuotta reilua laivanvarustusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Estelle: 20 vuotta reilua laivanvarustusta

Estelle on reilun vaihdon purjerahtilaiva, jonka periaatteina on ympäristöystävällisyys, ekologisuus, reilusta kaupasta tiedottaminen sekä kehitysmaakysymysten esilletuominen. Tasan 20 vuotta sitten Estelle siirtyi kansalaisjärjestöjen laivanvarustamon Eestaas Oy:n omistukseen.

20 vuotta sitten Heimon-päivänä 15.12.1985 hiekkajaala Estelle siirtyi kansalaisjärjestöjen laivanvarustamon Eestaas Oy:n omistukseen Helsingin kauppatorin rannassa.

Kauppakirjojen tekemisen jälkeen Uusi Tuuli ry kunnosti laivaa kierrätysmateriaalien ja vapaaehtoistyön voimalla useiden vuosien ajan. Tuloksena oli kaupparekisteriin hyväksytty reilun vaihdon purjerahtilaiva periaatteinaan ympäristöystävällisyys, ekologisuus, reilusta kaupasta tiedottaminen sekä kehitysmaakysymysten esilletuominen.

Vuonna 2003 Estelle saavutti yhden alkuperäisistä tavoitteistaan purjehtimalla Afrikkaan mukanaan avustuslasti. Kohdemaana oli sisällissodan runtelema Angola ja sen pakolaisväestö. Paluumatkalle lastattiin mm. käsitöitä suoraan paikallisilta tuottajilta. Muita merkittäviä matkoja ovat olleet Relun kaupan tiedotuskiertueet mm. Pohjanmeren piirissä 1997, useat Itämerelle ja Suomen rannikolle suuntautuneet purjehdukset ja Välimeren ja Länsi-Euroopan kiertue vuonna 2001, joka toteutettiin yhteistyössä monien eurooppalaisten reilun kaupan organisaatioiden kanssa.

Suomessa Estellestä on vuosien mittaan tullut tunnettu alus, jolla kampanjoinnin ja rahtauksen lisäksi järjestetään mm. koulutuspurjehduksia, Prometheus-leirejä sekä tukiristeilyjä. Ensi kesänäkin Estelle nähtäneen useissa kotimaan satamissa.

Estellellä pyritään jatkamaan myös valtameriliikennettä. Uusi Tuuli ry:ssä on suunnitteilla reilun kaupan tiedotushanke yhdessä italialaisen reilun kaupan järjestön Pangean kanssa, jonka myötä Estelle purjehtisi Välimeren kautta Kuubaan ja Dominikaaniseen tasavaltaan vuonna 2008. Projekti on vasta alkuvaiheessa, parhaillaan haetaan rahoitusta ja kartoitetaan muita yhteistyökumppaneita. Rahdin kuljettaminen on edelleen keskeinen tavoite, etsimme vientirahdiksi avustustavaraa sitä tarvitsevaan kohteeseen ja paluurahdiksi reilun kaupan tuotteita.

S/v Estelle ainoana suomalaisena purjelaivana Class A Tall Ships Forumin jäseneksi

Reilun kaupan rahtipurjelaiva Estelle kutsuttiin vuonna 2004 ainoana suomalaisena purjelaivana Class A Tall Ships Forumin perustajajäseneksi.

Forumin tarkoituksena on ylläpitää purjemerenkulun perinnettä, edesauttaa suurten purjelaivojen yhteistyötä, sekä edustaa purjelaivoja Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä (IMO). Taustajärjestönä on Tall Ships Race-kilpailujakin organisoiva Sail Training Foundation. Estelle osallistui Tall Ship Races-kilpailuun vuonna 2003 Puolan Gdanskissa ja Turussa.

Rauhallisesti, vähemmällä, reilummin

Estellen matkojen tarkoituksena on jatkaa jo kohta kaksi vuosikymmentä jatkunutta työtä solidaarisuuden, reilumman maailman ja suvaitsevaisuuden puolesta. Ympäröivän maailman voi nähdä myös vähemmän kiireisenä, eristäytyneenä ja stressaavana. Uusi Tuuli ry kannattaa ekologisia ja kestäviä ratkaisuja kuluttamisessa sekä ihmisten ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja vapaata ajatusten vaihtoa.

Juhlapäivänään 15.12 Estelle on talviteloilla Turun Aurajoessa. Päivänsankarin muistamistapoja löytyy osoitteesta www.estelle.fi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia