Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Espanjaan pyrkineiden hukkumistapaus yhä selvittämättä

Espanjan kansalliskaarti tulitti maahanpyrkijöitä kumiluodeilla. Tutkinta on edennyt hitaasti.
(Kuva: Carlos Larios / cc 2.0)

Espanjan viranomaiset ovat tutkineet hitaasti vuosi sitten tapahtunutta 15 maahanpyrkijän hukkumista. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat maata selvittämään tapauksen yksityiskohdat.

Noin 200 siirtolaista pyrki uimalla Espanjan hallussa olevaan Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Ceutan kaupunkiin helmikuussa 2014. Kansalliskaarti tulitti heitä kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. 14 siirtolaista löytyi myöhemmin kuolleena, osa Marokon ja osa Espanjan rannikkovesiltä. Lisäksi yksi henkilö on kadonnut.

Tapaus herätti kritiikkiä EU:ta myöden. Espanjan viranomaiset kiistivät ensin mellakkavarustuksen käytön mutta myönsivät sen myöhemmin. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) haastattelema henkiinjäänyt kertoi saaneensa kumiluodin uidessaan sekä jalkaansa että silmänsä alle.

Tapauksesta ei ole annettu tuomioita, ja HRW:n mukaan tutkinta etenee etanan vauhtia. Se on siirretty korkeimpaan rikostuomioistuimeen, sillä paikallisen tuomioistuimen mukaan sillä ei ole toimivaltaa asiassa. Myös muista tapauksista, joissa on käytetty ylimitoitettua voimaa, on raportoitu pitkin vuotta, HRW sanoo.

Järjestöt kritisoivat myös sitä, että 23 rannalle päässyttä siirtolaista palautettiin saman tien Marokkoon ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

"Palautus rikkoo suoraan espanjalaisia, eurooppalaisia ja kansainvälisiä velvoitteita. Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta. Karkotukset ovat jatkuneet säännöllisesti läpi vuoden", sanoo Irem Arf Rayfield, Amnesty Internationalin siirtolaisten oikeuksien tutkija.

Espanjan parlamentti esti tutkintakomitean perustamisen tapauksen selvittämiseksi. Maassa suunnitellaan myös lakimuutosta, joka sallisi mielivaltaiset palautukset. Järjestöt vaativat ehdotuksen torjumista.

YK:n mukaan viime vuonna Eurooppaan saapui meriteitse yhteensä yli 150 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa. Siirtolaisten ihmisoikeuksien raportoija François Crépeau varoitti eilen kannanotossaan, että EU:n rajojen sinetöiminen keinona hallita maahanmuuttoa tulee epäonnistumaan massiivisesti.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusEU MarokkoEspanja Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas