Eriarvoistuminen heikentää naisten asemaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eriarvoistuminen heikentää naisten asemaa

Vaikka äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on puolittunut vuodesta 1990, ihmiskunnan köyhin kymmenys ei ole vaurastunut lainkaan.

(IPS) -- Naisten aseman parantaminen kuuluu YK:n asettamiin vuosituhannen kehitystavoitteisiin, joiden määräaika umpeutuu ensi vuonna. Moni asia on edistynyt, mutta yleinen eriarvoisuuden kasvu vaarantaa onnistumisen.

Äitiyskuolleisuus on laskenut 2000-luvulla liki 50 prosenttia ja ehkäisy on aiempaa useampien ulottuvilla, mikä alentaa lapsikuolleisuutta. Tyttöjen koulunkäynti on yleistynyt ja naisten rooli työelämässä sekä politiikassa kasvanut.

Erot ovat kuitenkin yhä huimia. Kun synnytykseen kuolee maailmassa keskimäärin yksi nainen 1 300:sta, suhde voi kehitysmaissa olla pahimmillaan 1:39, kertoo YK:n väestörahaston Unfpan toiminnanjohtaja Babatunde Osotimehin.

Vaikka äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on puolittunut vuodesta 1990, tulojen kasvusta 53 prosenttia on mennyt maapallon väestön rikkaimmalle prosentille. Väestön köyhin kymmenys ei ole vaurastunut lainkaan.

Unfpa korostaa tuoreessa raportissaan, että naisten ja tyttöjen mahdollisuus päättää asioistaan vaikuttaa ratkaisevasti heidän tulevaisuuteensa.

"Kun tytöt eivät käy koulua, heidät naitetaan liian varhain ja heistä tulee lapsiäitejä. Silloin he eivät yllä miesten rinnalle taloudellisen tai poliittisen vallan käytössä", Osotimehin summaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia