Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.

Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Nepalilaisia rukouslippuja narulla. Kuva: Tricycle / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomen Lähetysseura aloittaa uuden ihmisoikeushankkeen, jonka tarkoituksena on parantaa Nepalin syrjityn haliya-vähemmistön oikeuksia. Haliyat ovat kastittomiin eli daliteihin kuuluva syrjitty vähemmistö, jotka olivat aiemmin maaorjia.

Kolmivuotisessa hankkeessa kerätään tietoa siitä, miten vapautettujen haliyoiden ihmisoikeudet toteutuvat yhteiskunnassa. Tiedot kerätään mobiilisovelluksen avulla ja kootaan ihmisoikeusraporteiksi. Ne toimivat myös pohjana vaikuttamiskampanjoille, jotka parantavat vapautettujen haliyoiden tilannetta, Lähetysseura kertoo tiedotteessaan.

”Ongelmallisten ihmisoikeustilanteiden julkisuus antaa viranomaisille tärkeää osviittaa siitä, mihin heidän tulisi keskittää päätöksenteossa huomionsa”, sanoo Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau.

Haliyat elävät Nepalin länsiosien syrjäseuduilla. He tekivät aiemmin töitä isäntiensä pelloilla ilman palkkaa ja elivät näiden antamasta ruoasta sekä lainoista.

Haliyat vapautettiin orjuudesta vuonna 2008, mutta heidän asemansa on yhä surkea ja monet elävät köyhyydessä. Toimeentulomahdollisuudet ovat heikot, sillä heillä ei ole omaa maata ja heitä syrjitään asemansa vuoksi.

Hallituksella on heille ”rehabilitointiohjelma”, mutta esimerkiksi orjuuden vastaisen Anti-slavery-järjestön mukaan se on tavoittanut vain harvoja perheitä, sillä moni ei tunne oikeuksiaan. Osa onkin vajonnut takaisin orjuuteen.

Erityisen heikossa asemassa ovat haliya-naiset. Hankkeessa keskitytäänkin etenkin naisten ja vammaisten aseman kohentamiseen.

Lähes puolen miljoonan euron hanketta rahoittaa EU:n Nepalin delegaatio, ja siinä on mukana myös Luterilainen maailmanliitto sekä kaksi nepalilaista haliyoiden ihmisoikeuksiin keskittyvää järjestöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia