Uutiset

Entiset sissit johtavat puhetta Uruguayn parlamentissa

Uruguayn uusi parlamentti aloitti työnsä entisten tupamaros-sissien johdolla, sillä entinen sissi valittiin kummankin kamarin puhemieheksi. Vasemmistolla on parlamentissa enemmistö ensi kertaa maan historiassa. Uruguay sai lokakuun lopun vaaleissa myös vasemmistolaisen presidentin, Tabaré Vázquezin, jonka virkakausi alkaa maaliskuun alussa.

Uruguayn uusi parlamentti aloitti työnsä entisten tupamaros-sissien johdolla, sillä sellainen valittiin kummankin kamarin nuijanvarteen. Vasemmistolla on parlamentissa enemmistö ensi kertaa maan historiassa.

Uruguayn 30-jäsenisen senaatin puhemiehenä aloitti José Mújica, joka edustaa lokakuun vaalit voittaneessa Laajassa rintamassa mukana olevaa Tupamarojen kansallista vapautusrintamaa (MLN-T). Kaupunkisotaa 1960-luvulla käynyt liike on nyt poliittinen puolue.

Sissitoiminta vei Mújican 15 vuodeksi vankilaan. Hän vietti osan ajasta kuivatussa kaivossa, joihin maata 1973-1985 hallinnut sotilasjuntta lähetti yhdeksän "panttivankiaan".

Parlamentin 99-jäsenisen edustajainkamarin uudeksi puhemieheksi valittiin yksimielisesti toinen entinen tupamaro ja poliittinen vanki, Nora Castro. Hän on yksi parlamentin kaikkiaan 13 naisjäsenestä.

"Elämä tuo näitä pieniä käänteitä, enkä usko, että luovinkaan kirjailija olisi keksinyt tällaista", Mújica kommentoi helmikuun puolivälissä pidettyjä parlamentin avajaisia, joissa hän ja Castro ottivat vastaan armeijan Florida-pataljoonan kunniaparaatin. Sama pataljoona piti häntä aikanaan vankinaan.

Uruguay sai lokakuun lopun vaaleissa myös vasemmistolaisen presidentin, Tabaré Vázquezin, jonka virkakausi alkaa 1. maaliskuuta.

Vasemmistoenemmistö parlamentissa antaa Vázquezille hyvän selustan, mutta ei toisaalta jätä paljon tilaa selittelylle, jos hän ei pysty täyttämään vaalilupauksiaan, politiikan tutkija Jorge Lanzaro puntaroi.

Hän ennustaa, että pitkän työn tuloksena valtaan päässyt Uruguayn vasemmisto pystyy yhtenäisempään toimintaan kuin Chileä hallitseva keskustan ja vasemmiston liitto tai Brasilian työväenpuolue, joka joutuu etsimään liittolaisia oikealta laidalta.

(Inter Press Service)

politiikka Uruguay

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.