Entiset sissit johtavat puhetta Uruguayn parlamentissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Entiset sissit johtavat puhetta Uruguayn parlamentissa

Uruguayn uusi parlamentti aloitti työnsä entisten tupamaros-sissien johdolla, sillä entinen sissi valittiin kummankin kamarin puhemieheksi. Vasemmistolla on parlamentissa enemmistö ensi kertaa maan historiassa. Uruguay sai lokakuun lopun vaaleissa myös vasemmistolaisen presidentin, Tabaré Vázquezin, jonka virkakausi alkaa maaliskuun alussa.

Uruguayn uusi parlamentti aloitti työnsä entisten tupamaros-sissien johdolla, sillä sellainen valittiin kummankin kamarin nuijanvarteen. Vasemmistolla on parlamentissa enemmistö ensi kertaa maan historiassa.

Uruguayn 30-jäsenisen senaatin puhemiehenä aloitti José Mújica, joka edustaa lokakuun vaalit voittaneessa Laajassa rintamassa mukana olevaa Tupamarojen kansallista vapautusrintamaa (MLN-T). Kaupunkisotaa 1960-luvulla käynyt liike on nyt poliittinen puolue.

Sissitoiminta vei Mújican 15 vuodeksi vankilaan. Hän vietti osan ajasta kuivatussa kaivossa, joihin maata 1973-1985 hallinnut sotilasjuntta lähetti yhdeksän "panttivankiaan".

Parlamentin 99-jäsenisen edustajainkamarin uudeksi puhemieheksi valittiin yksimielisesti toinen entinen tupamaro ja poliittinen vanki, Nora Castro. Hän on yksi parlamentin kaikkiaan 13 naisjäsenestä.

"Elämä tuo näitä pieniä käänteitä, enkä usko, että luovinkaan kirjailija olisi keksinyt tällaista", Mújica kommentoi helmikuun puolivälissä pidettyjä parlamentin avajaisia, joissa hän ja Castro ottivat vastaan armeijan Florida-pataljoonan kunniaparaatin. Sama pataljoona piti häntä aikanaan vankinaan.

Uruguay sai lokakuun lopun vaaleissa myös vasemmistolaisen presidentin, Tabaré Vázquezin, jonka virkakausi alkaa 1. maaliskuuta.

Vasemmistoenemmistö parlamentissa antaa Vázquezille hyvän selustan, mutta ei toisaalta jätä paljon tilaa selittelylle, jos hän ei pysty täyttämään vaalilupauksiaan, politiikan tutkija Jorge Lanzaro puntaroi.

Hän ennustaa, että pitkän työn tuloksena valtaan päässyt Uruguayn vasemmisto pystyy yhtenäisempään toimintaan kuin Chileä hallitseva keskustan ja vasemmiston liitto tai Brasilian työväenpuolue, joka joutuu etsimään liittolaisia oikealta laidalta.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti