Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”

Maailman terveysjärjestön on tarkoitus jakaa tänä vuonna kaksi miljardia koronarokotetta Covax-mekanismin kautta. Ensimmäiset annettiin eilen, saajana muun muassa Ghanan presidentti Nana Akufo-Addo, joka rauhoitteli samalla rokoteskeptikoita.

Koronarokotepullo ja ruisku kuvituskuvassa.

Ghana ja Norsunluurannikko ovat saaneet ensimmäiset koronarokotteensa Covax-mekanismin kautta. Kuva: Jernej Furman / CC BY 2.0.

Ghanassa ja Norsunluurannikolla tehtiin historiaa maanantaina, kun Maailman terveysjärjestön kautta välitetyt ensimmäiset niin sanotut Covax-mekanismin koronavirusrokotteet annettiin.

YK:n lastenjärjestö Unicef lennätti viime viikolla Ghanaan 600 000 annosta ja Norsunluurannikolle 504 000 annosta AstraZenecan rokotetta. Nyt ensimmäiset rokotteet on pistetty.

Rokotukset aloittivat historian suurimman, nopeimman ja monimutkaisimman rokoteoperaation, WHO sanoi.

”Tämä on päivä, josta monet meistä ovat unelmoineet yli vuoden ajan. On palkitsevaa nähdä tämän työn hedelmät. Menestystä pitää kuitenkin vielä odottaa. Tämä on vasta alku sille, mitä Covaxin on tarkoitus saavuttaa”, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Viime keväänä perustetun Covaxin tarkoituksena on varmistaa, että rokotteita saavat myös maat, joilla ei ole varaa ostaa niitä, sekä maat, jotka eivät pysty neuvottelemaan kahdenvälisiä sopimuksia rokotevalmistajien kanssa.

Norsunluurannikon ja Ghanan ensimmäiset rokotteet on tarkoitus antaa terveydenhuoltohenkilökunnalle ja riskiryhmille. Ghanassa ensimmäisen rokoteannoksen sai presidentti Nana Akufo-Addo, 76. Tarkoituksena oli samalla lievittää ennakkoluuloja, joita Ghanassa on kohdistettu rokotteeseen.

“On tärkeää, että näytän esimerkkiä rokotteen turvallisuudesta ottamalla sen ensimmäisenä, jotta kaikki Ghanassa voivat kokea turvalliseksi sen ottamisen“, hän sanoi AlJazeeran mukaan.

Ensi viikolla Covaxin kautta toimitetaan 11 miljoonaa rokotetta lisää.

Tavoitteena on, että tänä vuonna Covax saisi jaettua yhteensä noin kaksi miljardia rokoteannosta. Rokotteiden jakaminen on kuitenkin viivästynyt. WHO on syyttänyt asiasta etenkin rikkaita maita, jotka ovat neuvotelleet rokotteita itselleen Covaxin ohi.

Bloomberg-uutistoimiston seurannan mukaan rokotukset on päästy aloittamaan vasta 107 maassa. Esimerkiksi Afrikan maita niistä on vain harva, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa rokotteita on annettu hieman enemmän.

Lisää uusi kommentti