Uutiset Koronavirus

Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”

Bangladeshin rohingyapakolaisten leiriltä Cox’s Bazarista on löytynyt ensimmäinen vahvistettu koronavirustartunta. Leirialueella elää yli 855 000 pakolaista, mutta tehohoitopaikkoja ei vielä ole.
Nainen hengityssuojain kasvoillaan.
Mobina Khatun on yksi YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin rohingyavapaaehtoisista, jotka ovat levittäneet tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä. (Kuva: Pappu Mia / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Myanmarista paenneita rohingyoja majoittavalla pakolaisleirialueella Bangladeshin Cox’s Bazarissa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Lisäksi on todettu yksi tartunta leirialueen ulkopuolella.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Cox’s Bazarissa sijaitsevaa Kutupalongin leirialuetta pidetään maailman suurimpana pakolaisleirinä. Siellä asuu yli 855 000 etnisen rohingya-ryhmän jäsentä. He ovat paenneet etnisiä puhdistuksia Myanmarista pääosin elokuun 2017 jälkeen.

”Nyt kun virus on tullut maailman suurimmalle pakolaisasutusalueelle, on hyvin mahdollista, että tuhansia ihmisiä kuolee. Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestön vanhempi vaikuttamistyön johtaja Athena Rayburn tiedotteessa.

Bangladeshissa aloitettiin eristystoimet maaliskuun lopulla koronaviruksen vuoksi. Esimerkiksi liikenne Cox's Bazariin ja sieltä pois on ollut kiellettyä huhtikuun alusta alkaen. Pakolaisleirialueella on saanut tehdä välttämätöntä hätäaputyötä.

Viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat yrittäneet ehkäistä tartuntoja muun muassa kouluttamalla terveystyöntekijöitä, jakamalla ohjeita sekä vettä ja saippuaa.

Leirialueen terveyspalvelut ovat kuitenkin ylikuormitetut eikä välineitä, tiloja tai henkilökuntaa ole riittävästi tapausten hoitamiseksi, varoittaa avustusjärjestö IRC:n maajohtaja Manish Agrawal.

”Väestö jakaa vesi- ja hygieniapalvelut, kuten vessat, peseytymispaikat ja vesipisteet, mikä johtaa pitkiin jonoihin ja väistämättömiin epähygieenisiin oloisin. Saippuaa, vettä ja tilaa ei ole, jotta he voisivat seurata ohjeita ja suojautua taudilta. Myös ruuanjakopaikat ja torit ovat liian ahtaita, mikä tekee turvavälien pitämisestä suuren haasteen”, hän sanoo tiedotteessa.

Väentiheys leirialueella on noin 40 000–70 000 neliökilometrillä. Agrawal muistuttaa, että se on ainakin 1,6 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Diamond Princess -risteilyaluksella, jolla tartunnat levisivät valtavaa vauhtia.

Riskejä pahentaa se, että yli 30 000 leirin asukasta on yli 60-vuotiaita ja monilla on terveysongelmia jo valmiiksi. Bangladeshin viranomaisten asettamien netti- ja kännykkärajoitusten vuoksi tietoa on vaikea saada. Myöskään tehohoitopaikkoja ei vielä ole.

Yhteensä Bangladeshissa on todettu lähes 19 000 koronavirustartuntaa. Tartuntojen hoitaminen on vaikeaa, sillä 160 miljoonan ihmisen maassa arvioidaan olevan vain 2 000 hengityskonetta.

Koronavirus katastrofiapupakolaisetterveyssairaus/lääkintä BangladeshBurma, Myanmar Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”