Uutiset Koronaviruspandemia

Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”

Bangladeshin rohingyapakolaisten leiriltä Cox’s Bazarista on löytynyt ensimmäinen vahvistettu koronavirustartunta. Leirialueella elää yli 855 000 pakolaista, mutta tehohoitopaikkoja ei vielä ole.
Nainen hengityssuojain kasvoillaan.
Mobina Khatun on yksi YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin rohingyavapaaehtoisista, jotka ovat levittäneet tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä. (Kuva: Pappu Mia / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Myanmarista paenneita rohingyoja majoittavalla pakolaisleirialueella Bangladeshin Cox’s Bazarissa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Lisäksi on todettu yksi tartunta leirialueen ulkopuolella.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Cox’s Bazarissa sijaitsevaa Kutupalongin leirialuetta pidetään maailman suurimpana pakolaisleirinä. Siellä asuu yli 855 000 etnisen rohingya-ryhmän jäsentä. He ovat paenneet etnisiä puhdistuksia Myanmarista pääosin elokuun 2017 jälkeen.

”Nyt kun virus on tullut maailman suurimmalle pakolaisasutusalueelle, on hyvin mahdollista, että tuhansia ihmisiä kuolee. Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestön vanhempi vaikuttamistyön johtaja Athena Rayburn tiedotteessa.

Bangladeshissa aloitettiin eristystoimet maaliskuun lopulla koronaviruksen vuoksi. Esimerkiksi liikenne Cox's Bazariin ja sieltä pois on ollut kiellettyä huhtikuun alusta alkaen. Pakolaisleirialueella on saanut tehdä välttämätöntä hätäaputyötä.

Viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat yrittäneet ehkäistä tartuntoja muun muassa kouluttamalla terveystyöntekijöitä, jakamalla ohjeita sekä vettä ja saippuaa.

Leirialueen terveyspalvelut ovat kuitenkin ylikuormitetut eikä välineitä, tiloja tai henkilökuntaa ole riittävästi tapausten hoitamiseksi, varoittaa avustusjärjestö IRC:n maajohtaja Manish Agrawal.

”Väestö jakaa vesi- ja hygieniapalvelut, kuten vessat, peseytymispaikat ja vesipisteet, mikä johtaa pitkiin jonoihin ja väistämättömiin epähygieenisiin oloisin. Saippuaa, vettä ja tilaa ei ole, jotta he voisivat seurata ohjeita ja suojautua taudilta. Myös ruuanjakopaikat ja torit ovat liian ahtaita, mikä tekee turvavälien pitämisestä suuren haasteen”, hän sanoo tiedotteessa.

Väentiheys leirialueella on noin 40 000–70 000 neliökilometrillä. Agrawal muistuttaa, että se on ainakin 1,6 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Diamond Princess -risteilyaluksella, jolla tartunnat levisivät valtavaa vauhtia.

Riskejä pahentaa se, että yli 30 000 leirin asukasta on yli 60-vuotiaita ja monilla on terveysongelmia jo valmiiksi. Bangladeshin viranomaisten asettamien netti- ja kännykkärajoitusten vuoksi tietoa on vaikea saada. Myöskään tehohoitopaikkoja ei vielä ole.

Yhteensä Bangladeshissa on todettu lähes 19 000 koronavirustartuntaa. Tartuntojen hoitaminen on vaikeaa, sillä 160 miljoonan ihmisen maassa arvioidaan olevan vain 2 000 hengityskonetta.

Koronaviruspandemia katastrofiapupakolaisetterveyssairaus/lääkintä BangladeshMyanmar (Burma) Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä