Uutiset Ruokaturva

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa
Eteläisessä Afrikassa on kärsitty kuivuudesta useaan otteeseen viime vuosina. Kuva Mosambikista vuodelta 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 45 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokapulasta 16 maasta koostuvan eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) alueella. Syynä ovat toistuva kuivuus, tulvat sekä talouskriisit.

Kriisi ei tule yllätyksenä, sillä esimerkiksi SADC varoitti jo viime kesänä, että vuoden sato on käytetty loppuun 0–3 kuukaudessa.

”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoi Lola Castro, Maailman ruokaohjelman (WFP) eteläisen Afrikan aluejohtaja eilen tiedotteessa.

Järjestö vaatii kansainvälistä yhteisö ryhtymään toimiin, jotta ihmishenkiä saataisiin pelastettua ja väestöä voitaisiin auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Alueen seuraava satokausi on huhti–toukokuussa, joten kriisi saattaa vielä syventyä. Esimerkiksi Zimbabwessa jo puolet väestöstä kärsii ruokapulasta.

Apua tarvitaan erityisen paljon nyt, koska ihmiset ovat jo valmiiksi heikkoja aiempien kriisien jäljiltä. Eteläisessä Afrikassa lämpötila nousee kaksi kertaa nopeammin kuin globaalisti keskimäärin ja suurimman osan ruuasta tuottavat pienviljelijät, jotka ovat täysin riippuvaisia yhä epäsäännöllisemmiksi käyvistä sateista. Normaaleja sateita on ollut kerran viimeisten viiden vuoden aikana, eikä seuraava satokausi näytä juuri paremmalta.

Tilannetta pahentaa se, että ruuan hinta noussut, karjaa kuolee ja työttömyys kasvaa. Perheet syövät vähemmän, jättävät aterioita väliin, ottavat lapset pois koulusta, myyvät omaisuuttaan ja velkaantuvat, WFP kertoo.

”Vuotuinen syklonikausi on alkanut eikä meillä yksinkertaisesti ole varaa toistaa viime vuoden myrskyjen aiheuttamaa tuhoa”, Castro muistutti.

Viime kevään Idai- ja Kenneth-myrskyt vaikuttivat yli kolmen miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, Zimbabwessa, Malawissa ja Tansaniassa.

WFP aikoo toimittaa apua 8,3 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat kriisissä tai hätätilassa kahdeksassa pahimmin kärsivässä maassa: Zimbabwessa, Sambiassa, Mosambikissa, Madagaskarilla, Namibiassa, Lesothossa, Eswatinissa ja Malawissa.

Tarkoituksena on jakaa ensin välitöntä hätäapua, mutta alueella tarvitaan myös pitkäaikaista apua ihmisten kriisiensietokyvyn parantamiseksi, sillä ongelma ei ole poistumassa.

WFP on saanut kuitenkin kokoon vasta 205 miljoonaa dollaria (184 miljoonaa euroa) tarvitsemastaan 489 miljoonasta (438 miljoonaa euroa).

”Jos emme saa tarvittavaa rahoitusta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin auttaa vähemmän niitä, jotka tarvitsevat eniten apua, vähemmällä. Emme pysty myöskään laajentamaan pitkäaikaisia toimia, jotka ovat elintärkeitä, jotta voidaan taistella ilmastonmuutosta vastaan”, Castro varoitti.

Euroopan komissio ilmoitti eilen lähettävänsä 22,8 miljoonaa euroa apua viiteen alueen maahan.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapumaatalousruokailmastonmuutosluonnonkatastrofit Eteläinen Afrikka

Lue myös

Vihanneksia pinoissa.

Monilla afrikkalaisilla ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon, ja se näkyy myös koronatilastoissa

Moni afrikkalainen syö pitkälle prosessoitua ruokaa, joka on usein epäterveellistä. Pitkän tähtäimen ratkaisu olisi saada ruuan tuottajat, prosessoijat, jakelijat ja markkinoijat tekemään ravitsevasta ruuasta edullista, kirjoittavat Lawrence Haddad ja Josefa Leonel Correla Sacko.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”