Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.

Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Eteläisessä Afrikassa on kärsitty kuivuudesta useaan otteeseen viime vuosina. Kuva Mosambikista vuodelta 2016. Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 45 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokapulasta 16 maasta koostuvan eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) alueella. Syynä ovat toistuva kuivuus, tulvat sekä talouskriisit.

Kriisi ei tule yllätyksenä, sillä esimerkiksi SADC varoitti jo viime kesänä, että vuoden sato on käytetty loppuun 0–3 kuukaudessa.

”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoi Lola Castro, Maailman ruokaohjelman (WFP) eteläisen Afrikan aluejohtaja eilen tiedotteessa.

Järjestö vaatii kansainvälistä yhteisö ryhtymään toimiin, jotta ihmishenkiä saataisiin pelastettua ja väestöä voitaisiin auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Alueen seuraava satokausi on huhti–toukokuussa, joten kriisi saattaa vielä syventyä. Esimerkiksi Zimbabwessa jo puolet väestöstä kärsii ruokapulasta.

Apua tarvitaan erityisen paljon nyt, koska ihmiset ovat jo valmiiksi heikkoja aiempien kriisien jäljiltä. Eteläisessä Afrikassa lämpötila nousee kaksi kertaa nopeammin kuin globaalisti keskimäärin ja suurimman osan ruuasta tuottavat pienviljelijät, jotka ovat täysin riippuvaisia yhä epäsäännöllisemmiksi käyvistä sateista. Normaaleja sateita on ollut kerran viimeisten viiden vuoden aikana, eikä seuraava satokausi näytä juuri paremmalta.

Tilannetta pahentaa se, että ruuan hinta noussut, karjaa kuolee ja työttömyys kasvaa. Perheet syövät vähemmän, jättävät aterioita väliin, ottavat lapset pois koulusta, myyvät omaisuuttaan ja velkaantuvat, WFP kertoo.

”Vuotuinen syklonikausi on alkanut eikä meillä yksinkertaisesti ole varaa toistaa viime vuoden myrskyjen aiheuttamaa tuhoa”, Castro muistutti.

Viime kevään Idai- ja Kenneth-myrskyt vaikuttivat yli kolmen miljoonan ihmisen elämään Mosambikissa, Zimbabwessa, Malawissa ja Tansaniassa.

WFP aikoo toimittaa apua 8,3 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat kriisissä tai hätätilassa kahdeksassa pahimmin kärsivässä maassa: Zimbabwessa, Sambiassa, Mosambikissa, Madagaskarilla, Namibiassa, Lesothossa, Eswatinissa ja Malawissa.

Tarkoituksena on jakaa ensin välitöntä hätäapua, mutta alueella tarvitaan myös pitkäaikaista apua ihmisten kriisiensietokyvyn parantamiseksi, sillä ongelma ei ole poistumassa.

WFP on saanut kuitenkin kokoon vasta 205 miljoonaa dollaria (184 miljoonaa euroa) tarvitsemastaan 489 miljoonasta (438 miljoonaa euroa).

”Jos emme saa tarvittavaa rahoitusta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin auttaa vähemmän niitä, jotka tarvitsevat eniten apua, vähemmällä. Emme pysty myöskään laajentamaan pitkäaikaisia toimia, jotka ovat elintärkeitä, jotta voidaan taistella ilmastonmuutosta vastaan”, Castro varoitti.

Euroopan komissio ilmoitti eilen lähettävänsä 22,8 miljoonaa euroa apua viiteen alueen maahan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia