Ennuste: Nälkäisten määrä romahtaa seuraavien 10 vuoden aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennuste: Nälkäisten määrä romahtaa seuraavien 10 vuoden aikana

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan vuonna 2026 epävarmasta ruokaturvasta kärsii enää ehkä vain 6 prosenttia tutkittujen 76 maan väestöstä.

(Kuva: Stephen Morrison / Department of Foreign Affairs and Trade / CC BY 2.0)

Sekä nälkäisten suhteellinen että absoluuttinen määrä putoaa reippaasti seuraavien kymmenen vuoden aikana, arvioi Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA tuoreessa ennusteessaan.

Ministeriön mukaan vuonna 2026 enää kuusi prosenttia 76 tutkitun kehitysmaan väestöstä kärsii ruokaturvattomuudesta, eli käytännössä siitä, ettei ruokaa ole tarpeeksi. Tällä hetkellä osuuden uskotaan olevan noin 17 prosenttia. Nälkäisten absoluuttinen määrä puolestaan tulee putoamaan maissa 251 miljoonaan, ministeriö ennustaa.

Tutkittujen maiden väestö edustaa noin 81:tä prosenttia kehitysmaiden väestöstä Kiinaa lukuun ottamatta.

Ennuste perustuu malliin, jossa huomioidaan muun muassa viljan hinnan vaihtelu. Kyseessä on kuitenkin vasta ennuste, tutkijat muistuttavat.

"Kenelläkään ei ole kristallipalloa. Malli perustuu aina oletuksiin ja tietoon, jota sillä hetkellä on saatavilla", sanoo tutkijaryhmän jäsen Birgit Meade uutissivusto Humanospheren haastattelussa.

Eniten ruokaturvan ennustetaan paranevan Aasiassa, jossa vain 2,4 prosenttia väestöstä kärsii vuonna 2026 ruokapulasta. Tilanne on hyvä myös Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla lukuun ottamatta Haitia, jossa parannukset tulevat olemaan vaatimattomia. Myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne paranee, mutta hitaammin verrattuna muihin alueisiin. Sielläkin ruokaturvattomuuden uskotaan kuitenkin laskevan 15 prosenttiin.

Tällä hetkellä maailmassa on YK:n arvioiden mukaan noin 795 miljoonaa nälkäistä.

Lisää uusi kommentti