Energian ja veden yksityistäminen suututtaa Kreikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Energian ja veden yksityistäminen suututtaa Kreikassa

Hallitus aikoo pilkkoa julkisen energiayhtiön ja yksityistää osan energiantuotannosta.

(IPS) -- Kreikan hallituksen suunnitelmia myydä valtion energia- ja vesiyhtiöitä vastustetaan voimakkaasti. Hallitus on kertonut suunnitelmista pilkkoa julkinen energiayhtiö PPC ja yksityistää suuri osa energiantuotannosta.

Yksityisille sijoittajille myytävä yhtiö omistaisi keskeisiä tuotantolaitoksia, kuten ruskohiilikaivoksia sekä vesi- ja kaasuvoimaloita. Noin kaksi miljoonaa PPC:n asiakasta on tarkoitus siirtää suoraan uuden yhtiön asiakkaiksi, yhtiön vaihto olisi mahdollista aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua. Kiinnostuksensa uuteen yhtiöön ovat ilmaisseet ulkomaiset energiayhtiöt, kuten saksalainen RWE, ranskalainen EDL ja italialainen ENEL.

Luoteis-Kreikassa, jossa PPC:n kaivokset ja sähköntuotantolaitokset ovat merkittäviä työnantajia, työntekijät ovat lakkoilleet ja vaatineet yksityistämissuunnitelmien hylkäämistä. Kreikan oppositio on yrittänyt saada suunnitelmat uudelleen parlamentin käsiteltäviksi, mutta ei ole onnistunut keräämään 120:tä nimeä, joita asian uudelleenkäsittely vaatisi.

Erittäin voimakkaan reaktion ovat herättäneet aikeet yksityistää vesilaitoksia. Thessalonikissa 200 000 kansanäänestykseen osallistuneesta 98 prosenttia vastusti vesilaitoksen yksityistämistä. Korkein oikeus taas totesi suunnitelmat Ateenan vesi- ja viemärilaitoksen (EYDAP) yksityistämisestä perustuslain vastaisiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia