Energiahankkeilla köyhyyden kimppuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Energiahankkeilla köyhyyden kimppuun

Energian toimittaminen köyhille ei poista itse köyhyyttä, vaan lisäksi on tuettava etenkin naisia, sanoo UNDP.

Kehitysmaiden energiahankkeita on täydennettävää esimerkiksi infrastruktuurin parantamisella, sillä pelkkä energian toimittaminen ei poista köyhyyttä, todetaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuoreessa raportissa.

Raportti tarkastelee Aasian ja Tyynenmeren alueen hankkeita, joissa on pyritty tuomaan energiapalvelut köyhimpien ulottuville.

"Maaseudun ja kaupunkien köyhillä ei ole usein varaa energiapalveluihin, ja niillä on vain vähän vaikutusta sinänsä. Köyhät tarvitsevat tukea tulojen hankkimiseen, jotta heillä olisi varaa energiaan, mikä taas parantaa kotitalouksien elintasoa", sanoo järjestön Aasian ja Tyynenmeren ilmasto-, ympäristö- ja energiatiimin johtaja Martin Krause.

Tällä hetkellä lähes puolella maailman väestöstä ei ole käytössään moderneja energiamuotoja. 40 prosenttia on riippuvaisia puusta, puuhiilestä tai eläinten jätöksistä voidakseen laittaa ruokansa ja lämmitääkseen.

Savuava sisäilma haittaa etenkin lasten ja naisten terveyttä, ja polttoaineen etsintä vie heidän aikaansa. Energiahankkeissa onkin tärkeää keskittyä nimenomaan naisiin ja muihin haavoittuviin ryhmiin, raportissa todetaan.

Raportin mukaan tärkeintä on kehittää energian saatavuutta samaan aikaan, kun parannetaan ja kehitetään esimerkiksi luotto-ohjelmia, teiden infrastruktuuria, teleyhteyksiä, kouluja, terveyspalveluita ja yrittäjyyttä.

Yksi onnistuneista hankkeista on ollut esimerkiksi Laosissa, jossa on kokeiltu vuokrattavia aurinkolyhtyjä. Maaseudun asukkaat voivat vuokrata lyhtyjä ja ladata ne latausasemilla. Ne ovat puhtaampia, halvempia ja turvallisempia kuin aiemmin käytössä olleet kerosiinilamput.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia