Uutiset Eläinten oikeudet

Eläinkokeet EU:ssa kieltävä kansalaisaloite jatkoon

Jatkokäsittelyyn menneessä aloitteessa vaaditaan vuoden 2010 koe-eläindirektiivin kumoamista ja eläinten käytön lopettamista tutkimuksessa.

Eurooppalainen kansalaisaloite eläinkokeiden kieltämiseksi lääketutkimuksessa unionin alueella on etenemässä jatkoon, uutisoi EurActiv. Eläinoikeusjärjestöjen ajama aloite on kaikkiaan kolmas jatkokäsittelyä varten riittävästi kannatusta kerännyt EU-kansalaisaloite.

Aloite keräsi viime viikkoon mennessä yli miljoona allekirjoitusta EU-alueelta, joista lähes 9 000 tuli Suomesta. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen menemiseksi jatkoon vaaditaan vähintään miljoona allekirjoitusta, jonka lisäksi valtiokohtaisen vähimmäismäärän on ylityttävä vähintään seitsemässä EU-maassa.

Jatkokäsittelyyn menneessä aloitteessa vaaditaan vuoden 2010 koe-eläindirektiivin kumoamista ja eläinten käytön lopettamista lääketieteellisissä tutkimuksissa.

Aloittteen kampanjasivuilla vaaditaan EU:ta ottamaan huomioon eläimet tuntevina olentoina. Aloitteen laatijoiden mukaan eläimillä testatut tuotteet voivat olla terveysriski ihmisille ja eläinten käyttö tutkimuksessa hidastaa vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä.

Komission on vastattava aloitteeseen kuukauden sisällä ja aloite esitellään Euroopan parlamentissa järjestettävässä julkisessa kuulemistilaisuudessa aikaisintaan alkuvuodesta 2014.

Euroopan komissio kielsi tämän vuoden keväällä eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin unionin alueella. Kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä on ollut kiellettyä EU:ssa jo vuodesta 2004.

Eläinten oikeudet tiedeaktivismiEUeläimet

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.