El Salvadorin naiset kirivät lukutaidossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Salvadorin naiset kirivät lukutaidossa

Tyttöjen koulunkäyntiä on väheksytty machokulttuurissa, mutta kansallinen lukutaito-ohjelma on parantanut tilannnetta.

(IPS) -- Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa opintoja, todistaa Carmen Lopéz, 74. Hän asuu keskiamerikkalaisen El Salvadorin Tapalhuacan kylässä, jossa 412 aikuista oppi lukemaan vuonna 2014.

"Minua suretti, etten pystynyt kirjoittamaan kirjeitä tai kopioimaan reseptejä, mutta nyt se on mahdollista", Lopéz iloitsee.

4 000 asukkaan Tapalhuaca julistettiin vuoden lopulla vapaaksi lukutaidottomuudesta. Se edellyttää, että yli 15-vuotiaista 96 prosenttia osaa lukea ja kirjoittaa. Tapalhuacassa päästiin 97,7 prosenttiin. Parin vuoden takaisen YK-tilaston mukaan Salvadorin lukutaitoprosentti on 84,5.

Nuoret opettajina

Maatalousvaltaisen Tapalhuacan asukkaita ovat opettaneet oman kylän vapaaehtoiset, joita löytyi 130. Yksi heistä on 16-vuotias koulutyttö Yanci Cubías, joka uhrasi päivittäin kaksi tuntia aikuisten opettamiselle.

"Oppilaiden luottamuksen voittaminen vei aikaa, mutta kun yhteistyö alkoi sujua, siitä muodostui unohtumaton kokemus", Cubías kertoo.

Lukutaidottomuus kytkeytyy jyrkkään eriarvoisuuteen 6,2 miljoonan asukkaan El Salvadorissa. Valtaosa maaseudun väestöstä oli pitkään alistettu raatamaan suurilla puuvilla- ja kahviviljelmillä.

Kotityöt jarruna

Opintie on ollut tukossa varsinkin naisilta, joiden kontolle lankeavat myös kotityöt miesvaltaisessa machoyhteiskunnassa.

Maximina Velascon, 61, koulu katkesi ensimmäiseen luokkaan. Lukutaitokampanja on tarjonnut hänelle ryhmäopetuksen ohella yksityistunteja kotona.

Opetustuokio kotona katkeaa yhä perinteisestä syystä, kun Velascon täytyy ryhtyä valmistamaan lounasta perheelleen.

Potkut koulusta

Carmen Lopéz muistaa, että hänet laitettiin lapsena kouluun, mutta kotityöt vaativat veronsa. "Tykkäsin koulusta, mutta minut erotettiin poissaolojen vuoksi."

Vuonna 2009 aloitettu kansallinen lukutaito-ohjelma on onnistunut opettamaan 200 000 henkeä lukemaan.

Maaseudulla lukijoita on yhä paljon vähemmän kuin kaupungeissa, ja naiset ovat kaikkialla miehiä jäljessä.

Tähtäin vuodessa 2019

YK:n vuosituhannen kehitystavoitteet edellyttävät, että kaikille lapsille taataan kuusivuotinen peruskoulu ja kaikki 15–24-vuotiaat opetetaan lukemaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Salvadorin lapsista aloitti vuonna 2012 koulun 93,1 prosenttia, kun osuus vuonna 2000 oli vain 86 prosenttia. Viranomaisten mukaan koulupudokkaita on kuitenkin liikaa, varsinkin tytöissä.

"Tavoitteisiin on vielä matkaa, mutta uskomme, että ponnistuksemme alkavat tuottaa parempaa tulosta seuraavalla viisivuotiskaudella", sanoo opetusministeriön lukutaito-osaston päällikkö Angélica Paniagua. El Salvador aikoo päästä eroon lukutaidottomuudesta vuonna 2019.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia