Uutiset Eläinten oikeudet

Eksoottisten lemmikkien kauppa käy Egyptissä

Tehoton rajavartiosto ja viranomaisten piittaamattomuus ovat tehneet Egyptistä tärkeän lenkin eläinten salakuljetuksessa.
(Kuva: Peter Whiddon / cc 2.0)

(IPS) -- Tehoton rajavartiosto ja viranomaisten piittaamattomuus ovat tehneet Egyptistä tärkeän lenkin eläinten salakuljetuksessa ja laittomassa kaupassa.

Pienessä kairolaisessa lemmikkikaupassa on tarjolla koiran- ja kissanpentuja sekä sairaan näköisiä undulaatteja. Kysyjälle luvataan järjestää myös eksoottisempi eläin, kuten krokotiili tai leijonanpentu.

Zamalekin hienostoalueella suljettiin viime vuonna salakuljetettuja eläimiä myynyt kauppa asukkaiden valitusten vuoksi.

"Liikettä ei suljettu uhanalaisten lajien kaupan tai eläinten huonon kohtelun vuoksi, vaan siksi, että naapurusto valitti pahasta hajusta", kertoo lähistöllä asuva Dalia Awad.

Lintuja wc-rullissa

Egyptin kautta salakuljetetaan eläimiä Afrikasta Aasiaan ja Arabian niemimaalle. Niitä tuodaan meritse, lentäen tai maitse Libyan ja Sudanin vuotavien rajojen yli. Salakuljetuksen yleistymisen taustalla on vuoden 2011 arabikeväästä alkanut poliittinen kaaos. Poliittisten ja taloudellisten ongelmien keskellä eläinkuljetusten tarkastaminen ei ole ensisijaista.

Viranomaiset ovat kuitenkin löytäneet kasseja täynnä kuolevia kilpikonnia, harvinaisia lintuja wc-paperirullissa ja delfiiniparin sameasta uima-altaasta.

Eläin joka tarpeeseen

Eläimiä pidetään Kairossa ja Aleksandriassa vuokra-asunnoissa, joihin asiakkaat voivat tulla ostoksille.

Tolban perheen eläinnäyttelytila sijaitsee Abu Rawashissa Kairon lähistöllä. Siellä on häkeittäin hyeenoja, petolintuja, servaaleja, aavikkokettuja ja mangusteja.

"Meiltä saa minkä tahansa eläimen, ja voimme lähettää sen minne tahansa", kerskuu perheyritystä johtava Salah Tolba.

"Perheellämme on pitkä kokemus alalla. Meillä on isot häkit ja kohtelemme eläimiä paremmin kuin eläintarhoissa."

Eläinaktivisti Dina Zulfikar uskoo Tolban puhuvan totta. Hänen mukaansa se ei silti tarkoita, että vangittujen eläinten olosuhteet olisivat riittävän hyvät.

Viranomaiset mukana

Kun Egyptin viranomaiset löytävät salakuljetettuja eläimiä, ne viedään valtion Giza-eläintarhaan. Se erotettiin Maailman eläintarhojen yhdistyksestä vuonna 2004 surkeiden tilojen ja eläinten huonon kohtelun takia.

Osa salakuljetetuista eläimistä päätyy yhtä kehnoihin oloihin yksityisiin eläintarhoihin. Egypti on mukana uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevassa Cites-sopimuksessa.

Eläinsuojelija ja -kuvaaja Karl Ammanin mukaan on todisteita, että Egyptin villieläimistä vastaavat virkamiehet ja jopa paikalliset Citesin edustajat ovat mukana salakaupassa.

"On mahdotonta saada ketään puuttumaan asiaan. Poliisi pelkää salakuljettajia", Amman sanoo.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu Egypti Suomen IPS

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset