EIT tuomitsi Puolan CIA-vankilan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EIT tuomitsi Puolan CIA-vankilan

Ihmisoikeusjärjestöt kehottavat myös muita Euroopan maita tutkimaan väitteet salaisista vankiloista.

(Kuva: Marc Soller / cc 2.0)

Puola rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta osallistuessaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisen vankiohjelman väärinkäytöksiin, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) linjasi torstaina.

Kahden nykyisin Guantanamo Bayssa pidettävän vangin mukaan heitä pidettiin Puolassa CIA:n salaisessa vankilassa ja kidutettiin. EIT:n eilen julkaistun päätöksen mukaan miesten väitteet ovat uskottavia, ja Puola on rikkonut muun muassa kidutuksen, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kieltoa, oikeutta vapauteen ja turvallisuuteen sekä oikeutta saada reilu oikeudenkäynti.

CIA:lla oli vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen salaisia pidätyskeskuksia ympäri Eurooppaa, ja Euroopan maita käytettiin myös vankien siirtämiseen maasta toiseen. Pidätyskeskuksissa kuulusteltiin ja kidutettiin epäiltyjä.

Puolan salaisesta vankilasta on tiedetty jo aiemmin, mutta käytännössä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-maa havaitaan virallisesti osasyylliseksi CIA:n ohjelmaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan linjaus asettaakin paineita myös  muille Euroopan maille.

"Kyseessä on muistutus siitä, että Puola ja muut Euroopan hallitukset eivät ole kunnolla tutkineet osallisuuttaan CIA:n kidutus-, luovutus- ja pidätysohjelmaan", sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Benjamin Ward.

Puola on aloittanut tutkimukset, mutta ne ovat edenneet hitaasti. Muista Euroopan maista vasta Italia on antanut tuomioita.

Suomen on aiemmin arveltu olleen vankilentojen kauttakulkumaa. Eduskunnan oikeusasiamies linjasi keväällä, ettei Suomen viranomaisilla ole ollut osuutta CIA-ohjelmaan, mutta täydellä varmuudella asiaa ei voi sulkea pois tietojen vanhentumisen vuoksi.

Lisää uusi kommentti