Uutiset Venäjän kehitys

Ei-toivotuksi luokittelu uhkaa 12:ta ulkomaista järjestöä Venäjällä

Toukokuussa säädetty laki voi lopettaa järjestöjen toiminnan kokonaan.
(Kuva: Kudesnick / Flickr.com / cc 2.0)

Venäjän parlamentin ylähuone ehdottaa 12:ta ulkomaista järjestöä lisättäväksi niin kutsutulle ei-toivottujen järjestöjen listalle. Mikäli yleinen syyttäjä hyväksyy listan, järjestöt joutuvat lopettamaan kaiken toimintansa Venäjällä.

Keskiviikkona annettu ehdotus perustuu toukokuussa läpi menneeseen lakiin, jonka mukaan ulkomaisia järjestöjä voidaan luokitella ei-toivotuiksi, jos ne uhkaavat maan perustuslaillista järjestystä, puolustusta tai valtion turvallisuutta. Päätöksen listalle joutumisesta tekee yleinen syyttäjä viranomaisilta saatujen tietojen perusteella.

Listalle joutumisen jälkeen järjestö ei saa enää toimia Venäjällä, eivätkä myöskään venäläiset toimijat saa olla sen kanssa tekemisissä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on taktiikka, jonka avulla järjestöt voidaan vaientaa. Listalla on vuosia venäläisjärjestöjä tukeneita ulkomaisia järjestöjä, muun muassa amerikkalaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä sekä Krimin ihmisoikeustilannetta tarkkaileva järjestö. Kolme järjestöä tekee työtä Ukrainan kysymysten parissa.

"Tämä lista on jälleen yksi tapa tukahduttaa ilmaisunvapaus ja yhdistymisen vapaus Venäjällä, ja sen kohteena eivät ole vain ulkomaiset järjestöt, vaan myös riippumaton kansalaisyhteiskunta maan sisällä", sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan ylähuoneen edustajat perustelivat ehdotustaan sanomalla, että järjestöjen poliittisia toimia rahoitetaan ulkomailta käsin nykyään ennennäkemättömän paljon, ja kyseessä on "pehmeä aggressio" Venäjää ja sen kansaa kohtaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittava laki, sillä Venäjä sääti jo vuonna 2012 ulkomaisia agentteja koskevan järjestölain. Sen perusteella kymmenet järjestöt on listattu ulkomaisiksi agenteiksi ja moni järjestö, viimeisimpänä tiedejärjestö Dynasty Foundation, on lopettanut toimintansa.

Venäjän kehitys ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Venäjä Amnesty International

Lue myös

Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.
Rakennuksia sumussa

Venäjällä jälleen hyökkäys ihmisoikeusjärjestö Memorialia vastaan

Tuntematon hyökkääjä pahoinpiteli Memorialin Dagestanin toimiston johtajan Sirazhutdin Datsievin. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Memorialia vastaan on hyökätty useita kertoja viime aikoina.
Kremlin palatsi Moskovassa Venäjällä

Amnesty: Opposition häirintä kiihtynyt Venäjällä vaalien alla

Venäjällä pidetään sunnuntaina presidentinvaalit. Monissa kaupungeissa esimerkiksi mielenosoitusten järjestäminen on kielletty toistuvasti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.