Ehkäisyn käyttö historiallisen korkealla kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ehkäisyn käyttö historiallisen korkealla kehitysmaissa

Jo yli 300 miljoonaa naista ja tyttöä maailman köyhimmissä maissa käyttää moderneja ehkäisyvälineitä, selviää tuoreesta raportista.

ehkäisykampanjan maalaus

Yhä useampi nainen käyttää jotakin modernia ehkäisykeinoa. Kuva: teofilo / Flickr.com / CC BY 2.0.

Yhä useampi tyttö ja nainen maailman 69 köyhimmässä maassa käyttää jotakin modernia ehkäisykeinoa. Kyse on ensimmäinen kerta historiassa, kun määrä on ylittänyt 300 miljoonaa, käy ilmi tuoreesta raportista.

Raportti on osa Family Planning 2020 -aloitetta, josta avunantajamaat, kehitysmaat, järjestöt ja muut toimijat sopivat vuonna 2012 Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa. Sen tavoitteena on, että ehkäisyä käyttävien naisten määrä kasvaisi 120 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.

Kampanjan voimassaolon ensimmäisen puoliskon aikana noin 30 miljoonaa naista lisää on saanut ehkäisyä, eilen ilmestyneessä raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi itäisessä ja eteläisessä Afrikassa ensimmäistä kertaa yli 30 prosenttia naisista ja tytöistä käyttää ehkäisyä. Tänä vuonna ehkäisyn avulla vältetään yhteensä 124 000 äitiyskuolemaa.

Edistysaskeleista huolimatta ehkäisyä käyttävien naisten määrä on kasvanut liian hitaasti tavoitteisiin nähden. Myös rahoituksesta on pulaa. Viime vuonna avunantajat rahoittivat kahdenvälisiä perhesuunnitteluohjelmia noin 1,3 miljardilla dollarilla. Määrä laski ensimmäistä kertaa kampanjan voimassaoloaikana, joskin lähinnä dollarin kurssin heilahtelun vuoksi, raportissa kerrotaan.

Yhteensä kehitysmaissa arvioidaan olevan noin 225 miljoonaa naista, jotka eivät käytä ehkäisyä, vaikka haluaisivat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia