Ehkäisyä käyttää köyhissä maissa useampi kuin koskaan ennen – Vuodelle 2020 asetettua kunnianhimoista tavoitetta ei silti saavuteta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ehkäisyä käyttää köyhissä maissa useampi kuin koskaan ennen – Vuodelle 2020 asetettua kunnianhimoista tavoitetta ei silti saavuteta

Maailma sopi vuonna 2012, että ehkäisyä käyttävien naisten määrää pyritään lisäämään 120 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä. Tähän mennessä kasvua on ollut vasta 46 miljoonaa.

Ehkäisypilleriliuska peilissä

Tuoreen raportin mukaan yhä useampi nainen käyttää jotain modernia ehkäisykeinoa kehittyvissä maissa. Määrä on kasvanut kuitenkin toivottua hitaammin. Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 317 miljoonaa naista ja tyttöä käyttää jotakin modernia ehkäisymenetelmää 69:ssä matalan tulotason maassa, enemmän kuin koskaan ennen. Määrä on kasvanut viimeisten kuuden vuoden aikana kymmenillä miljoonilla mutta se on silti liian vähän, jotta maailma pääsisi tavoitteisiinsa, selviää Family Planning 2020 -verkoston tuoreesta raportista.

Avunantajamaat, kehitysmaat, järjestöt ja muut toimijat sopivat vuonna 2012 Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa, että modernia ehkäisyä käyttävien naisten määrää pyritään kasvattamaan 120 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.

Tällä viikolla julkaistun seurantaraportin mukaan määrä on kuitenkin noussut vasta 46 miljoonalla, vaikka määräaikaan on enää kaksi vuotta. Se on 30 prosenttia enemmän kuin ennen vuotta 2012, mutta silti kaukana tavoitteesta.

”Niin paljon kuin olemmekin saavuttaneet, tunnustamme, että alkuperäistä kunnianhimoista tavoitettamme 120 miljoonasta uudesta käyttäjästä ei saavuteta vuoteen 2020 mennessä”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan perhesuunnittelupalveluiden rahoitus on epävakaata. Vaikka avunantajat lisäsivät lahjoituksiaan viime vuonna parin vuoden laskun jälkeen, rahoituksessa ollaan yhä huippuvuoden 2014 alapuolella. Tilannetta on vaikeuttanut myös  Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttöön ottama politiikka, jonka mukaan Yhdysvaltain rahoitus poistetaan kaikilta ulkomaisilta järjestöiltä, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa.

Raportissa lasketaan, että heinäkuun 2017 ja 2018 välisenä aikana ehkäisy esti kuitenkin yli 119 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 20 miljoonaa turvatonta aborttia ja 137 000 äitiyskuolemaa.

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi ehkäisyä ei käytetä, on tiedon puute.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia