Egyptin sotilashallinto takertuu valtaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin sotilashallinto takertuu valtaan

Egyptin sotilashallinto tahtoisi armeijalle puoliautonomian vielä vaalien jälkeenkin.

Egyptin sotilashallinto vaikuttaa haluttomalta luopumaan vallasta, kirjoittaa The National.

Epäilyksiä on herättänyt etenkin perustuslakiperiaatteiden luonnos, jonka maan sotilashallinto julkaisi marraskuun alussa. Se antaisi armeijalle puoliautonomisen aseman ja estäisi parlamenttia hallinnoimasta armeijan budjettia.

Demokraattinen liitto, eli joukko vallankumouksessa mukana olleita pääasiassa islamistisia puolueita, vaati armeijaa perumaan ehdotuksen. Armeija ei kuitenkaan suostunut, ja sen vastustajat kutsuvat ihmisiä jo osoittamaan uudelleen mieltään Tahirin aukiolle.

Sotilashallinnon edustajat ovat jo aiemmin sanoneet, että aikovat pysyä vallassa vaaleihin ja perustuslain aikaansaamiseen asti. Monien mielestä jo tämä rikkoo sille keväällä annettua mandaattia, sillä tarkoitus oli siirtyä siviilihallintoon nopeammin ja ennen perustuslain tekemistä, kirjoittaa The New York Times.

Myös kiisteltyä hätätilalakia laajennettiin alkusyksystä, mitä Amnesty International pitää suurimpana ihmisoikeusongelmana sitten Mubarakin hallinnon kaatumisen. Järjestön mukaan käytännössä laki antaa turvallisuusjoukoille rajoittamattoman vallan etsiä, pidättää ja vangita ihmisiä.

Oikeuslaitos armeijan käsissä

Myös erilaiset ihmisoikeusrikkomukset ovat herättäneet kritiikkiä sotilashallintoa kohtaan. Viime viikonloppuna järjestettiin mielenosoituksia kahden bloggaajan tukemiseksi, kertoo National. Heidät pidätettiin järjestöjen mukaan armeijaa koskevista blogikirjoituksista.

Egyptin sotilashallinto on myös jättänyt tutkimatta marraskuussa tapahtuneet "neitsyystestit", joihin pakotetuista naisista osa nosti syytteet seksuaalisesta väkivallasta, sanoo Human Rights Watch (HRW). Järjestön mukaan myös muita väkivallan ja kidutuksen tapauksia on jäänyt tutkimatta. 

Rankaisemattomuus alleviivaa Egyptin sotilashallinnon ongelmia, HRW painottaa. Koska oikeuslaitos ei ole itsenäinen sotilashallinnosta, tutkijat ja syyttäjät eivät ole riippumattomia syytettävistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet maata lopettamaan siviilejä koskevien juttujen käsittelemisen sotilasoikeudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia