Egyptin köyhät puoskareiden armoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin köyhät puoskareiden armoilla

Terveydenhuollon kallis hinta pakottaa kansaa haaskaamaan rahojaan arveluttaviin rohtoihin, kirjoittaa Cam McGrath.

(IPS) -- Magda Ibrahimilla, 53, ei ollut varaa sairaalan syöpähoitoihin, joten hän kääntyi kairolaisen luonnonparantajan puoleen. Hoito näytti ensin tepsivän, mutta pian kohdun kasvain laajeni ja lähetti etäpesäkkeitä. Myös Ibrahimin munuaiset vaurioituivat.

Egyptin terveydenhuolto on kuin miinakenttä. Terveyspalvelut ovat liian kalliita, mikä ajaa kansalaiset erilaisten puoskareiden armoille, sanoo alan uudistusta ajava tohtori Ahmad Bakr.

"Kyse ei ole pelkästään rahoituksen puutteesta ja korruptiosta. Tietämättömyys leimaa koko ketjua päättäjistä lääkäreihin ja potilaisiin", Bakr suomii.

Hänen mukaansa löyhät säännöt ja lepsu valvonta mahdollistavat sen, että epäpätevät lääkärit harjoittavat plastiikkakirurgiaa asuntovaunuissa, kauppaavat käärmerohtojaan tv-kanavilla ja vaarantavat äitien ja lasten terveyden.

Tuhansia valelääkäreitä

Arviolta joka viides yksityinen terveysklinikka Egyptissä toimii ilman lupaa. Tuhansien epäillään harjoittavan lääkärin ammattia ilman asianmukaista koulutusta.

"Useimmat niin sanotut lääkärit toimivat pienillä klinikoilla, mutta heitä löytyy myös parhaista sairaaloista", Bakr sanoo.

Arvostelijoiden mukaan Egyptin johto luo omalta osaltaan vastuuttomuuden ilmapiiriä terveydenhuoltoon. Valtion viestimillä on tapana liioitella terveysuhkia ja ruokkia hysteriaa. Populismiin ja politikointiin sortuvat myös päättäjät.

Kaikki siat tapettiin

Kun sikainfluenssa levisi maailmalla 2009, Egyptin parlamentti määräsi hätäpäissään kaikki maan 300 000 sikaa teuraaksi.

Taudin tarttumista sioista ihmisiin ei ollut todistettu, eikä virusta ollut havaittu Egyptissä. Muslimivaltaisen maan johto käytti ilmeisesti tilaisuutta hyväkseen ja hankkiutui eroon eläimistä, joiden lihan syönnin islam kieltää.

"Sikoja pitivät roskien keräämisellä elävät köyhät kristityt, jotka syöttivät biojätteet niille. Järjetön päätös riisti elannon tuhansilta perheiltä", kertoo kristityn yhteisön johtaja Milad Shoukri.

Heinäsirkkarokotetta

Jokainen uusi terveysuhka aiheuttaa samanlaisen reaktion. "Ihmiset panikoivat ja hylkäävät tieteen. Lukutaidottomuus ja heikko koulutustaso saavat egyptiläiset uskomaan mitä tahansa", sanoo apteekkari Amgad Sherif.

Kun heinäsirkkaparvi laskeutui Kairoon, joku keksi ruveta kauppaamaan heinäsirkkarokotetta. Seerumi osoittautui värjätyksi kraanavedeksi, muta moni ehti maksaa rokotuksesta ja altistui sairauksille likaisten neulojen vuoksi.

Huijareiden keksimät rokotukset vaikeuttavat oikeiden kampanjoiden, kuten poliorokotuksen, toteuttamista.

Lääkintähuijareita on vaikea jäljittää, koska nämä toimivat yleensä vuokratiloissa ja sana heistä leviää suusta suuhun. Jos joku saadaan kiinni, tämä tukkii uhriensa suut pienellä maksulla, viranomaiset valittavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia