Egyptiin uusi perustuslaki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptiin uusi perustuslaki

Lauantaina järjestetyssä kansanäänestyksessä 77 prosenttia hyväksyi perustuslakiin tehdyt muutokset.

Lauantaina järjestetyn kansanäänestyksen tulos riippui kokonaan äänestäjien tahdosta, päinvastoin kuin Egyptin aikaisemmissa vaaleissa.

Merkittävimmät muutokset aikaisempaan perustuslakiin verrattuna ovat presidentin valtakauden rajaaminen kahteen nelivuotiskauteen ja presidentin velvollisuus nimittää varapresidentti viimeistään 60 päivää virkaan astumisensa jälkeen.

Uuden perustuslain mukaan presidentti ei voi yksin julistaa poikkeustilaa, vaan se edellyttää myös parlamentin hyväksynän. Poikkeustila voi kestää enintään puoli vuotta, minkä jälkeen sen jatkamiseen tarvitaan kansanäänestyksen hyväksyntä.

merkittävä enemmistö, 77 prosenttia, äänesti perustuslakiin tehtyjen muutosten puolesta. Äänestykseen osallistuttiin vilkkaasti ja se sujui pääosin rauhallisesti.

Vaikka enemmistö hyväksyi perustuslain, Kairon Zamalekin kaupunginosan äänestyspaikalla ehdoton enemmistö äänestäjistä sen sijaan äänesti sitä vastaan.

"Uuden Egyptin uusi perustuslaki tarvitsee perusteellisemman valmistelun. Äänestin ehdotuksia vastaan myös siksi, että ehdotuksen mukaan nainen tai kristitty ei voisi olla Egyptin presidentti”, Marina Nashed perusteli ei-ääntään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia