Egypti kiristi rangaistuksia tyttöjen sukuelinten silpomisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egypti kiristi rangaistuksia tyttöjen sukuelinten silpomisesta

Yli 90 prosenttia maan naisista on kokenut silpomisen.

Egyptin parlamentti on koventanut rangaistuksia, jotka annetaan naisten sukuelinten silpomisesta. Käytäntö kiellettiin maassa jo vuonna 2008, mutta nyt teko määritellään laissa törkeäksi rikokseksi, josta voi saada 15 vuoden vankeusrangaistuksen, mikäli uhri kuolee tai vammautuu pysyvästi.

Pelkästä silpomisesta sinänsä voi saada seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Arvioiden mukaan yli 90 prosenttia egyptiläisnaisista on kokenut jonkinasteisen silpomisen. Käytäntö on laajasti hyväksytty etenkin maaseudulla. Egyptin terveysministeriön tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen ohjelman johtajan Vivian Fouadin mukaan kyseessä onkin askel oikeaan suuntaan, mutta kestää vielä vuosia ennen kuin sillä on vaikutusta, kirjoittaa New York Times -lehti.

Myöskään ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pelkkä laki ei riitä. Lakeja ja politiikkoja on myös toteutettava, ja myös terveyskeskusten johtajat, jotka sallivat käytännön jatkumisen, on pantava vastuuseen, järjestö sanoo kannanotossaan. Tällä hetkellä koulutetut ammattilaiset tekevät 82 prosenttia silpomisoperaatioista.

Maan pitäisi myös edistää laajempaa lakiuudistusta ja lisätä rahoitusta esimerkiksi valistustyöhön, HRW sanoo.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan maailmassa on ainakin 200 miljoonaa tyttöä ja naista 30 maassa, jotka ovat kokeneet sukuelinten silpomisen. Toimenpiteellä ei ole mitään myönteisiä terveysvaikutuksia, ja pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia