Uutiset Tasa-arvo

Egypti kiristi rangaistuksia tyttöjen sukuelinten silpomisesta

Yli 90 prosenttia maan naisista on kokenut silpomisen.
(Kuva: Maya-Anaïs Yataghène / CC BY 2.0)

Egyptin parlamentti on koventanut rangaistuksia, jotka annetaan naisten sukuelinten silpomisesta. Käytäntö kiellettiin maassa jo vuonna 2008, mutta nyt teko määritellään laissa törkeäksi rikokseksi, josta voi saada 15 vuoden vankeusrangaistuksen, mikäli uhri kuolee tai vammautuu pysyvästi.

Pelkästä silpomisesta sinänsä voi saada seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Arvioiden mukaan yli 90 prosenttia egyptiläisnaisista on kokenut jonkinasteisen silpomisen. Käytäntö on laajasti hyväksytty etenkin maaseudulla. Egyptin terveysministeriön tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen ohjelman johtajan Vivian Fouadin mukaan kyseessä onkin askel oikeaan suuntaan, mutta kestää vielä vuosia ennen kuin sillä on vaikutusta, kirjoittaa New York Times -lehti.

Myöskään ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pelkkä laki ei riitä. Lakeja ja politiikkoja on myös toteutettava, ja myös terveyskeskusten johtajat, jotka sallivat käytännön jatkumisen, on pantava vastuuseen, järjestö sanoo kannanotossaan. Tällä hetkellä koulutetut ammattilaiset tekevät 82 prosenttia silpomisoperaatioista.

Maan pitäisi myös edistää laajempaa lakiuudistusta ja lisätä rahoitusta esimerkiksi valistustyöhön, HRW sanoo.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan maailmassa on ainakin 200 miljoonaa tyttöä ja naista 30 maassa, jotka ovat kokeneet sukuelinten silpomisen. Toimenpiteellä ei ole mitään myönteisiä terveysvaikutuksia, ja pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderlaki Egypti Human Rights Watch

Lue myös

Tyttö hämärässä rakennuksessa sivuprofiilikuvassa

Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista

Maria Väkiparta haastatteli Somalimaassa nuoria miehiä, jotka vastustivat sukuelinten silpomista, mutta näkivät miesten valta-aseman silti luonnollisena. Jotta ilmiöön voitaisiin puuttua, silpomisen vastaisessa työssä on edistettävä arvoja, jotka ovat yhteisiä sekä paikalliselle kulttuurille että ihmisoikeusperiaatteille, hän sanoo.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat