Uutiset Egyptin tulevaisuus

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptiläinen tuomari on jäädyttänyt kolmen tunnetun ihmisoikeusjärjestön sekä viiden ihmisoikeuspuolustajan varat. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan päätös saattaa merkitä sitä, että järjestöt lopulta lakkautetaan ja työntekijät voivat saada rikossyytteen sekä jopa 25 vuoden vankilatuomion.

Jäädytysmääräys koskee Cairo Institute for Human Rights Studies-, Hisham Mubarak Law Center- ja Egyptian Center on the Right to Education -järjestöjä. Lisäksi niiden johtajien varat on jäädytetty. Myös kahden muun egyptiläisjärjestön johtajan tai perustajien varat on jäädytetty.

Jäädytykset ovat osa pitkään jatkunutta, mutkikasta oikeustapausta, jossa monien järjestöjen epäillään saaneen laittomasti ulkomaista rahoitusta. Egyptissä on kiellettyä käyttää ulkomaista rahoitusta esimerkiksi kansallisten intressien vastaiseen ja "epävakauttavaan" toimintaan, mutta kiellettyä toimintaa ei ole määritelty tarkasti.

Nyt tehtyä päätöstä pidetäänkin poliittisena. Muun muassa EU:n ulkosuhdehallinto sekä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tuomiosta pöyristyneitä.

"Egyptin viranomaiset käyttävät tapausta keinona murskata maan ihmisoikeusliike. Samaan aikaan hallituksen brutaalit toimet toisinajattelijoita kohtaan eivät osoita mitään loppumisen merkkejä, ja pakkokatoamisista ja kidutuksista on tulossa valtion politiikkaa. Egypti tarvitsee näitä kriittisiä ääniä enemmän kuin koskaan", sanoo Philip Luther, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mohamed Mursin. Viime vuosina viranomaiset ovat sulkeneet ihmisoikeusjärjestöjä, jäädyttäneet niiden varoja, langettaneet matkustuskieltoja ja tuominneet työntekijöitä vankeusrangaistuksiin.

Maaliskuussa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kertoi, että satoja järjestöjä on suljettu ja lukuisia ihmisoikeuspuolustajia on asetettu syytteeseen marraskuusta 2014 alkaen.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittajia panssarivaunun ympärillä

Egyptin johto kurittaa niin oppositiota kuin jalkapallofanejakin – ”tässä ei ole enää mitään järkeä”

Egyptin johto käy yhä kovemmin ottein vastustajinaan pitämiensä ihmisten kimppuun. Toukokuussa pidätykset vain yltyivät. ”He haluavat rangaista jokaista, joka oli mukana vallankumouksessa”, sanoo naisaktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Azza Soliman.
Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.
Sateenkaarilippu

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.