Edinburghin yliopisto lopetti rahoituksensa lennokkiosien valmistajalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Edinburghin yliopisto lopetti rahoituksensa lennokkiosien valmistajalle

Opiskelija- ja kansalaisjärjestöt painostivat yliopistoa lopettamaan amerikkalaisten lennokkien rahoittamisen.

(Kuva: Jim Howard / cc 2.0)

Edinburghin yliopisto on lopettanut opiskelija- ja kansalaisjärjestöjen painostuksen tuloksena rahoituksensa Ultra Electronics -yhtiölle, joka valmistaa komponentteja Yhdysvaltojen miehittämättömiin lennokkeihin, kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Yliopiston sijoitussalkku on Britannian suurin Cambridgen ja Oxfordin yliopistojen jälkeen.

Edinburghin yliopiston ylioppilaskunta sekä ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt käynnistivät Edinburgh Newsin mukaan kesäkuussa lennokkien kehitystyön rahoitusta vastustavan kampanjan, joka muistutti, että yliopisto on ensimmäisenä eurooppalaisena yliopistona allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Yliopisto kertoi Guardianille vähentäneensä ensin osan yhteensä noin miljoonan euron arvoisista sijoituksistaan Ultra Electronics -yhtiöön. Ylioppilaskunnan vetoomuksen jälkeen yliopisto päätti lopettaa sijoitukset kokonaan, koska se ei halua tukea tuotantoa, joka ei ole yhteiskunnallisesti vastuullista.

Ultra Electronics on valmistanut osia yhdysvaltalaisiin aseistettuihin Predator- ja Reaper-lennokkeihin. Lennokkeja on käytetty muun muassa Pakistanissa, Jemenissä ja Somaliassa tehtyihin hyökkäyksiin, joissa uskotaan kuolleen satoja siviilejä.

Lisää uusi kommentti