Ecuadorin maanjäristys vaikuttanut ainakin 150 000 lapsen elämään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ecuadorin maanjäristys vaikuttanut ainakin 150 000 lapsen elämään

Viime lauantain maanjäristyksen jäljiltä 119 koulua on vahingoittunut, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Ecuadorin viime lauantainen maanjäristys on vaikeuttanut muun muassa lasten koulunkäyntimahdollisuuksia ja lisännyt lasten sairastumisriskiä. YK:n lastenrahasto Unicef arvioi, että järistys on vaikuttanut ainakin 150 000 lapsen elämään.

7,8 magnitudin järistys vahingoitti 119:tä koulua, mikä yksin on vaikuttanut noin 88 000 lapseen.

Lapset ovat myös tautien riskissä, järjestö varoittaa. Se on huolissaan etenkin rannikkoalueiden vesi-, sanitaatio- ja hygieniaoloista, sillä niillä kärsitään jo valmiiksi zikaviruksesta, denguekuumeesta, malariasta ja chikungunya-kuumetaudista.

Maanjäristys oli suurin Ecuadorissa vuosikymmeniin. Kuolleita on todennäköisesti yli 500, ja tuhansia on loukkaantunut. Eilen maahan iski voimakas jälkijäristys, jonka voimakkuus oli noin 6,2 magnitudia.

Unicefin mukaan pahimmin kärsineillä alueilla mutavyöryt ovat tuhonneet lisää infrastruktuuria ja vaikeuttavat avun toimittamista perille. Osa kaupungeista oli tiistaina yhä ilman sähköä ja vain 40 prosenttia sähköistä toimi. YK:n hätäapukoordinaattorin Stephen O'Brienin mukaan yli 21 000 ihmistä tarvitsee suojaa.

Ecuador on ylemmän keskitulotason maa, jonka taloutta öljytulojen lasku on viime vuosina kurittanut. Maan presidentti Rafael Correa arvioi uutistoimisto Reutersin mukaan eilen, että maa joutuu muun muassa korottamaan tilapäisesti verojaan ja myymään omaisuuttaan järistyksestä selviämiseksi. Järistys on aiheuttanut miljardien eurojen taloudelliset vahingot.

Kansainväliset avustusjärjestöt sekä YK toimittavat Ecuadoriin apua. Suomalaisista järjestöistä apuvaroja kerää ainakin Unicef. Suomalaisilla on maassa myös 900 kummilasta Plan-järjestön kautta. Järjestö kertoo verkkosivuillaan selvittävänsä näiden tilannetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia