Ecuador ei säästäkään kansallispuistoa öljynporaukselta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ecuador ei säästäkään kansallispuistoa öljynporaukselta

Suunnitelma Amazonissa sijaitsevan kansallispuiston suojelemiseksi teollisuusmailta kerätyiltä rahoilta epäonnistui.

Ecuadorin presidentti Rafael Correa on ilmoittanut maansa luopuvan suunnitelmasta jättää Amazonilla sijaitsevan Yasunin kansallispuiston öljyesiintymät poraamatta.

Correan mukaan suunnitelman toteutumisen ehtona ollutta tavoitetta kompensoida öljyvaroista saatavat tulot kansainvälisen yhteisön lahjoituksilla ei onnistuttu saavuttamaan, uutisoi uutistoimisto AP.

Ecuadorin tavoitteena oli kerätä lahjoituksilla yhteensä 2,7 miljardia euroa, joka olisi ollut noin puolet menetetyistä öljytuloista. Suunnitelma oli herättänyt kiinnostusta kansainvälisessä yhteisössä, mutta lopulta Ecuador onnistui saamaan kasaan vain vajaat 10 miljoonaa euroa. Epäonnistumisen arvioidaan johtuneen ainakin osittain Ecuadorin vaatimuksesta saada päättää yksin kerättyjen varojen käyttötarkoituksesta.

YK:n biosfäärialueeksi julistamassa Yasunin kansallispuistossa sijaitsee viidennes Ecuadorin öljyvaroista. Aluetta asuttaa myös kaksi alkuperäiskansaa.

Ecuadorin vuonna 2007 julkaisema suunnitelma oli ensimmäinen laatuaan, ja sitä pidettiin esimerkkinä sosiaalisia ja ekologisia tavoitteita yhdistävästä uuden ajan ympäristöpolitiikasta, joka onnistuessaan olisi auttanut köyhiä mutta luonnonvaroiltaan rikkaita maita siirtymään öljyn jälkeiseen talouteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia