Ebolan hellittäessä rokottaminen elpyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ebolan hellittäessä rokottaminen elpyy

Ebolan talttuminen tarkoittaa, että perusterveydenhuoltoa on ryhdyttävä elvyttämään. Monella on kuitenkin ennakkoluuloja rokottamista kohtaan.

(IPS) -- Kun ebolavirus on saatu aisoihin Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa, katseet kääntyvät perusterveydenhuollon elvyttämiseen. Viime vuonna epidemiaksi paisuneen ebolan synnyttämät ennakkoluulot vaikeuttavat paikoin lasten rokottamista.

YK:n lastenrahasto Unicef on aloittanut alueella kampanjan kolmen miljoonan lapsen rokottamiseksi tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Rahoitukseen osallistuvat myös Maailmanpankki, Euroopan unioni, Kanada ja Yhdysvallat.

"Päähuomio on yhä ebolatapausten nollaamisessa, mutta niiden väheneminen mahdollistaa muitakin operaatioita", sanoo Unicefin Länsi-Afrikan tiedottaja Tim Irwin.

Hänen mukaansa Unicef avustaa myös alueen valtioita kouluopetuksen käynnistämisessä uudelleen.

Tuhkarokko yhä yleinen

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että rokotuksella ehkäistävien tautien riski on kasvanut alueella ebolaa suuremmaksi.

Helposti leviävä tuhkarokko on yhä kehitysmaissa yleinen ja vaarallinen varsinkin pienille lapsille. Polio on miltei saatu hävitettyä maailmasta, mutta tapauksia on havaittu muun muassa eräissä Länsi-Afrikan maissa.

Liberia voitiin toukokuussa julistaa ebolasta vapaaksi, ja maassa rokotetaan viikon aikana 700 000 alle viisivuotiasta lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan.

Ebola alkoi levitä vuonna 2014, ja samana vuonna vain 58 prosenttia alle vuoden vanhoista lapsista sai Liberiassa tuhkarokkorokotuksen. Ennen ebolaa rokotettujen osuus oli 89 prosenttia.

Sierra Leonessa rutiinirokotukset vähenivät 17 prosenttia ebolan vuoksi. Maassa on tänä vuonna todettu 21 laboratoriokokein vahvistettua tuhkarokkotapausta. Toukokuun kampanjassa aiotaan jakaa tuhkarokko- ja poliorokotus 1,5 miljoonalle lapselle.

Luottamus palautettava

Guineassa puhkesi tuhkarokkoepidemia jo ennen ebolaa vuoden 2014 alussa. Epäiltyjä tapauksia on nytkin lähes 1 300.

Irwinin mukaan guinealaiset suhtautuvat nyt epäillen rokotuksiin ja jotkut uskovat niiden liittyvän jotenkin ebolaan.

"On tärkeää palauttaa luottamus terveydenhuoltoon", painottaa tohtori Rene Ehounou Ekpini Unicefista.

Vaikka Guinean metsävyöhykkeellä ei ole todettu uusia ebolatapauksia kuukausiin, Unicef kumppaneineen järjesti ennen rokotusten alkamista tiedotuskampanjan. Väki kulki ovelta ovella kertomassa vanhemmille, että tuhkarokkorokote on turvallinen ja tärkeä eikä liity ebolaan.

Rokottajat on kuitenkin opastettu tarkkailemaan tilannetta ebolan varalta ja käyttämään käsineitä työssään, mikä ei normaalisti ole tarpeen pistoksia annettaessa.

Ebola surmannut yli 11 000

(IPS) -- Tämän vuoden toukokuun 3. päivään mennessä ebolaviruksen oli saanut Länsi-Afrikassa 26 628 ihmistä ja verenvuotokuumetta aiheuttavaan tautiin oli menehtynyt 11 020. Valtaosa tartunnoista sijoittui Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan.

Ebolaan ei ole lääkettä. Tautiin kuolee yhä ihmisiä, mutta Liberia vapautui siitä toukokuussa, ja tartunnat vähenevät muissakin maissa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kaikki potilaat pystytään nyt hoitamaan ja kuolleet haudataan asianmukaisesti. (Lähde: The Economist)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia