"Ebola uhkaa riistäytyä globaaliksi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Ebola uhkaa riistäytyä globaaliksi"

Ebola leviää sitä vauhtia, ettei kyseessä ole enää alueellinen kriisi, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Planin asiantuntija.

Länsi-Afrikan Ebola-epidemiasta uhkaa tulla laajoja ihmismääriä uhkaava globaali terveyskriisi, varoittaa kehitysyhteistyöjärjestö Plan.

"Uhka taudin hallitsemattomasta leviämisestä ulottuu nyt paljon kauemmas maista, joissa se nyt riehuu", sanoo järjestön katastrofivalmiusjohtaja Unni Krishnan.

Planin mukaan taudin vakavuutta on aliarvioitu.

"Jos kansainvälinen yhteisö ei kiirehdi Länsi-Afrikan apua, meillä on edessämme vaarallinen seknaario", varoittaa myös Planin aluejohtaja Adama Coulibaly.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreimpien tilastojen mukaan maaliskuussa havaittuun Ebola-virukseen on sairastunut 844 ja kuollut 518 ihmistä. Tapauksia on toistaiseksi löydetty Guineasta, Sierra Leonesta ja Liberiasta. Epidemia on historian pahin.

Myös avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on aiemmin sanonut, ettei tauti ole enää hallinnassa, minkä YK on kuitenkin kiistänyt.

YK, Länsi-Afrikan maat ja kansainväliset terveysviranomaiset kokoontuivat viime viikolla pohtimaan tilannetta Ghanan pääkaupunkiin Accraan. Muun muassa rajayhteistyötä taudin taltuttamiseksi päätettiin lisätä.

Taudin leviämistä lisäävät ihmisten suuri liikkuvuus rajojen yli, tiheä asutus sekä erilaiset uskomukset ja tietämättömyys.

Ebola on helposti tarttuva verenvuotokuumevirus, joka surmaa pahimmillaan jopa 90 prosenttia potilaista.

Juttua päivitetty 9.7. tilastojen osalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia