Ebola pilaa koulutusmahdollisuudet Liberiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ebola pilaa koulutusmahdollisuudet Liberiassa

Lapset ovat menettämässä vähintään puolen vuoden opinnot, kertoo Plan.

Liberian koulut ovat olleet maata koettelevan ebolaepidemian takia suljettuna jo yli viisi kuukautta. Pitkä tauko koulunkäynnissä vaikuttaa lasten tuleviin mahdollisuuksiin ja itsetuntoon, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Plan.

Lapset ovat menettämässä vähintään puolen vuoden opinnot, ja nyt he leikkivät, tekevät töitä tai kerjäävät koulunkäynnin sijasta, järjestön tuoreessa raportissa (pdf) kerrotaan. Koska suurin osa vanhemmista on kouluttamattomia, he eivät voi opettaa lapsiaan kotona. Monen tulot ovat myös vähentyneet, eivätkä he voisi laittaa lapsia kouluun, vaikka ne jälleen aukeaisivatkin. Ulkopuolisia taas ei mielellään päästetä kotiin.

Tilanne on vakava, sillä koulutusmahdollisuudet Liberiassa olivat heikot jo ennen epidemian puhkeamista 11 vuotta sitten päättyneen sisällissodan vuoksi. Lukutaidottomuus on maassa yleistä.

Plan on erityisen huolissaan perheiden vanhimmista lapsista, jotka eivät palaa kouluun välttämättä enää lainkaan. Vaihtoehtona on työnteko ja tytöillä varhainen äitiys. Monet myös joutuvat huolehtimaan perheestä vanhempien kuoltua.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan Ebolan on saanut viime keväänä alkaneen epidemian seurauksena tähän mennessä yli 20 000 ihmistä, ja siihen on kuollut lähes 8 000 ihmistä. Liberiassa sairastuneita on noin 8 000 ja kuolleita 3 400.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia