Ebola karkasi käsistä Sierra Leonessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ebola karkasi käsistä Sierra Leonessa

Asukkaat ja kansalaisjärjestöt epäilevät hallituksen kykyä selvitä epidemiasta.

(IPS) -- Länsiafrikkalainen Sierra Leone kamppailee pahenevan ebolaepidemian kanssa heikoin voimavaroin.

"Emme olleet varautuneet tähän vitsaukseen. Se tuli yllätyksenä, ja koska terveydenhuoltomme on heikko, selviämme vain kansainvälisen tuen avulla", sanoo terveys- ja sanitaatioasioiden ministeri, tohtori Abubakar Fofana.

Britannian Pelastakaa lapset -järjestön lokakuun lopulla julkaiseman raportin mukaan Sierra Leonessa saa ebolan viisi ihmistä tunnissa ja tilanne on huolestuttava.

Hallitus pitää kuitenkin lukua liioiteltuna ja sanoo tilanteen jopa kohenevan osissa maata.

Viranomaisiin ei luoteta

Sierra Leonen asukkaat ja kansalaisjärjestöt epäilevät hallituksen kykyä selvitä epidemiasta.

"Viranomaisten pitäisi ennakoida tilanne paremmin. Etulinjassa toimiville terveystyöntekijöille tulisi maksaa kunnolla ja varmistaa, että heidät on suojattu tartunnalta. Niin ei tehdä, eikä edes karanteeni toimi kunnolla", valittaa väkivallanvastaisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Bernard Conteh.

Yksistään marraskuun 2. päivänä raportoitiin 61 uutta tautitapausta eri puolilta maata, mikä nosti tartuntojen luvun yli neljäntuhannen. Sierra Leone ohitti Liberian, jonka tautitilanne oli pahin kuukautta aiemmin. Liberiassa oli marraskuun alussa reilut 2 500 tartuntaa ja Guineassa, josta epidemia alkoi, yli 1 400.

Tauti puhkesi huhtikuussa, ja Sierra Leone on menettänyt sen jälkeen 5 lääkäriä ja yli 60 muuta terveystyöntekijää.

Leviäminen kiihtyy

Brittiläinen African Governance Initiative -järjestö sanoo ebolan leviävän Sierra Leonessa nyt yhdeksän kertaa nopeammin kuin kaksi kuukautta sitten. Tautia on jo maan kaikilla 12 hallintoalueella sekä pääkaupungissa Freetownissa.

Ulkomailta on saatu apua. Britannia on lähettänyt työntekijöitä ja välineitä sekä pystyttänyt testaus- ja hoitopaikkoja pääkaupunkiin. Myös Kiinasta on tullut apua, ja Kuuba on lähettänyt kymmeniä lääkäreitä.

Lääkärit ilman rajoja varoittaa kuitenkin, että lisää apua kaivataan kipeästi kaikkiin taudin torjunnan ja hoidon vaiheisiin.

Sierra Leonen hallitus julisti uuden, vuoden kestävän hätätilan heti, kun heinäkuussa alkanut kolmen kuukauden hätätila päättyi.

Varoituksia ei totella

Oikeusministeri Frank Kargbo pitää hätätilapäätöstä välttämättömänä. "Kukaan ei tiedä, milloin epidemia päättyy. Uskomme, että tässä ajassa ja kovalla työllä saamme taudin kuriin."

Taudin nopeaa leviämistä selitetään ihmisten asenteilla sekä puutteilla asukkaiden valistamisessa ja mobilisoinnissa. Taistelua ebolaa vastaan haittaavat perinteiset uskomukset ja traditiot.

"Ihmiset pesevät, koskettelevat ja hautaavat kuolleitaan edelleen, vaikka siitä on varoitettu moneen otteeseen", sanoo kansallisen ebolakomitean puheenjohtaja Alfred Palor Conteh.

Tartunnan saaneet karttelevat sairaaloita pelätessään leimautumista, ja kanssaihmiset karttelevat myös taudista selvinneitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia