Dzud-talvi Mongolian paimentolaisten riesana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Dzud-talvi Mongolian paimentolaisten riesana

Poikkeuksellisen ankara talvi tappaa karjaa ja uhkaa elinkeinoja.

Mongolian paimentolaiset kärsivät tänä vuonna niin sanotusta dzud-talvesta. Vuohia, lampaita ja karjaa kuolee, kun laiduntaminen ei ole mahdollista kylmyyden vuoksi ja paimentolaisten heinävarannot ovat loppuneet.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) mukaan marraskuussa 2015 alkaneet kovat lumisateet ja äärimmäinen kylmyys uhkaavat noin puolen miljoonan mongolialaisen paimentolaisen elinkeinoa. Yhteensä ilmiö vaikuttaa lähes miljoonan ihmisen elämään. Jo yli 360 000 eläintä on kuollut. Järjestö pyytää eniten kärsineille alueille hätäapua.

Myös Suomen Punainen Risti välittää maahan vaatepaketteja.

"Paimentolaiset ovat nimenneet suurimmaksi tarpeekseen heinän ja rehun eläimille sekä ruoan ja lämpimät vaatteet itselleen", kertoo Mongolian Punaisen Ristin terveysvastaava Davaajargal Baasansuren.

Dzud-talvi on Mongolialle ominainen sääilmiö, joka alkaa kuivalla kesällä ja jatkuu talvella lumena ja kovana pakkasena. Keväällä on luvassa pulaa laidunmaasta ja vedestä. Dzud-talvella pakkasta on jopa 50 astetta. Esimerkiksi vuoden 1944 dzud-talven vuoksi kuoli jopa 7 miljoonaa karjaeläintä.

Paimentolaisuus on merkittävä osa Mongolian taloutta, joten dzud-talvet aiheuttavat talouden ja ruokaturvan kriisiytymisen. Vuosina 1999–2002 koettiin kolme peräkkäistä dzud-talvea. Dzud-talvien seurauksena maahan on muodostunut karjansa ja elinkeinonsa menettäneiden paimentolaisten asuttamia kaupunkislummeja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia