Uutiset

Dubrovnik äänestää golfkeskuksesta

Neljännes Dubrovnikin asukkaista kiirehti allekirjoittamaan vaatimuksen järjestää kansanäänestys uusista rakennushankkeista, kirjoittaa Vesna Peric Zimonjic.

(IPS) -- Kroatian Dubrovnikissa järjestetään kansanäänestys siitä, rakennetaanko kaupunkiin suuri golf- ja lomakeskus.

Kroatian lain mukaan äänestys on järjestettävä, jos sitä vaatii vähintään viidesosa asukkaista. Dubrovnikissa on 43 770 asukasta ja äänestystä vaativaan listaan kertyi muutamassa viikossa yli 10 000 nimeä.

"Määrä ylitti odotuksemme", nimenkeräystä järjestämässä ollut Ivan Vidjen sanoo. Järjestäjät toivovat, että kansanäänestys torjuu golfkenttien ja lomahotellien rakentamisen Srdjin kukkulalle Dubrovnikin kupeeseen.

Adrianmeren helmeksi kutsuttu Dubrovnik on suosittu matkailukohde. Historiallinen kaupunki hyväksyttiin vuonna 1979 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohteeksi.

Laiton rakentaminen on asukkaiden mukaan pilannut joitakin alueita Kroatian rannikolla. He haluavat estää yli 400 metriä korkean Srdjin rikkaan luonnon tuhoutumisen. Nykyisin mäelle nousevan köysiradan matkustajia odottaa vain linnakkeen raunio, muutama matkamuistomyymälä ja Bosankan kylän 20 taloa.

Sijoittajat kaavailevat alueelle 18:n ja 9:n reiän golfratoja sekä lukuisasti muita urheilumahdollisuuksia. Arkkitehti Marija Kojakovicin mukaan majoitusta tarjoaisivat 268 huvilaa, 1 600 lomahuoneistoa ja 5 600 hotellihuonetta.

turismidemokratialiiketoiminta Bosnia-Hertsegovina Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.