Desmond Tutu haluaa Blairin ja Bushin oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Desmond Tutu haluaa Blairin ja Bushin oikeuteen

Johdonmukaisessa maailmassa Irakin sodan aloittajat pitäisi tuoda oikeuden eteen, arkkipiispa Tutu sanoo.

Saartorengas Irakin sodan aloittaneiden Tony Blairin ja George W. Bushin ympärillä kiristyy.

Rauhannobelisti Desmond Tutusta on tullut viimeisin julkisuuden henkilö, joka on vaatinut kahta entistä valtiomiestä kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tutu perui viime viikolla esiintymisensä Etelä-Afrikassa järjestettävässä seminaarissa protestina, sillä samaan tilaisuuteen oli kutsuttu puhujaksi myös Tony Blair.

Muutamaa päivää myöhemmin hän julkaisi laajan vastineen The Observer -lehdessä, jossa hän sanoi ettei halunnut osallistua johtajuutta käsittelevään seminaariin Blairin kanssa, jolla oli aktiivinen rooli Irakin pommitusten aloittamisessa vuonna 2003.

Hän myös syytti Blairia ja Bushia valehtelusta ja motiivien vääristelystä sodan aloittamiseksi, jotka johtivat epävakauden kasvamiseen maailmassa ja suureen inhimilliseen kärsimykseen Irakissa.

"He ovat ajaneet maailman jyrkänteen reunalle, jossa nyt seisomme", kirjoittaa Tutu.

Johdonmukaisessa maailmassa Bushia ja Blairia tulisi kohdella kuten muitakin afrikkalaisia ja aasialaisia johtajia, jotka on tuotu kansainvälisen oikeuden eteen Haagiin.

Blair tyrmää syytökset

Blair on vastannut Tutulle toteamalla, että syytökset on todistettu jo aikaisemmin vääriksi. Blair kritisoi Tutua myös sanomalla, että olisi ollut väärin antaa Irakin silloisen johtajan Saddam Husseinin jatkaa kansalaistensa joukkomurhaamista.

Desmond Tutu on tunnettu aktiivisesta kampanjoinnistaan rotuerottelua vastaan Etelä-Afrikassa. Myöhemmin hän istui komiteassa joka valvoi sovinnontekoyrityksiä maan etnisten ryhmien välillä.

Kritiikki Blairin ja Bushin toimia kohtaan on kasvanut viime vuosina. Muun muassa Tony Blair on joutunut perumaan esiintymisiä Irlannissa ja Bush ei suostu matkustamaan Sveitsiin kansalaispidätysten uhan ja oikeustoimien vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia