Demon uusi hanke ajaa tasa-arvoa Nepalin politiikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Demon uusi hanke ajaa tasa-arvoa Nepalin politiikkaan

Hanke kouluttaa nuoriso- ja opiskelijapolitiikkaan osallistuvia naisia ja luo verkostoja Nepalissa.

(Kuva: Maria Santto / Demo ry)

Demo ry:n uusi Nepalissa toimiva Nuoret tasa-arvon puolesta -hanke lanseerattiin kansainvälisenä naistenpäivänä maaliskuussa. Hankkeen päämäärä on tukea naisten osallistumista politiikkaan, kouluttamalla ja luomalla naisverkostoja nuorisopolitiikassa.

Hankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluu Nuorisopoliitikkojen yhteistyöfoorumi JYSP sekä paikallisia tutkimus- ja koulutuskeskuksia.

"Yksi keskeisimmistä haasteista on, että perinteisesti politiikan on katsottu kuuluvan miehille, eikä sitä välttämättä edes kyseenalaisteta eli puuttuu toisin sanoen naisten sosialisointi politiikkaan", kiteyttää Demon Nepalin maavastaava Riikka Jalonen.

Nepalin haurasta demokratiaa leimaa pitkälle juurtunut epätasa-arvo ja tärkeitä päätöksiä tekevät vahvat miesverkostot. Vaikka vuoden 2008 vaalit toivat ennätysmäärän naisia perustuslakia säätävään kokoukseen, on naisten todellinen sananvalta maan päätöksenteossa yhä lähes olematonta. Keskeinen ongelma on puolueiden sisäisen demokratian puute ja patriarkaaliset valtahierarkiat.

"Ensimmäinen merkittävä saavutuksemme on motivaation ja ymmärryksen herääminen naisten keskuudessa siitä, että asioita voidaan muuttaa. Vaikka koulutettavien joukko on melko rajattu, luomme sellaista etujoukkoa, joka lähtee kyseenalaistamaan ja haastamaan olemassa olevaa tilannetta”, kommentoi Jalonen.

Paikalliset tarpeet ja osaaminen etusijalla

Jalonen painottaa, että substanssiosaaminen eli kokemus siitä, mikä naisten asema Nepalin yhteiskunnassa on, tulee pitkälti paikallisilta yhteistyöjärjestöiltä.

"Hanke lähtee nimen omaan paikallisista tarpeista, eikä esimerkiksi Suomesta tai länsimaista tuodun ideologian lähtökohdista", Jalonen tähdentää. "Emme voi myöskään vaatia naisia tekemään vallankumousta, vaan ainoastaan tukea heitä siinä", hän jatkaa.

Hän myös muistuttaa, että Nepalista löytyy monia voimakkaita naisia, jotka ovat tehneet töitä tasa-arvon edistämiseksi jo vuosikymmeniä. Tärkeää onkin kehittää ja tukea vertaisverkostoja sekä oman puolueen sisällä että yli puoluerajojen, jotta työtä ei tarvitse tehdä yksin.

Lisää uusi kommentti