Delhiläisille sähkölasku varakkuuden mukaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Delhiläisille sähkölasku varakkuuden mukaan

Kotitaloudet, joilla on varaa kolmeen loistoautoon, voivat maksaa vedestä ja sähköstä enemmän kuin pääkaupungin vähävaraiset. Tätä mieltä on Intian Delhin osavaltion pääministeri, joka sai uutta puhtia edustamansa kongressipuolueen voitosta kevään valtakunnallisissa vaaleissa. Delhin osavaltio ottaakin alkukesästä käyttöön uudenlaisen energialaskutuksen, joka määrää vauraiden alueiden asukkaille korkeammat tariffit kuin köyhien.

Kongressipuolue oli vallassa jo entuudestaan Delhin 14 miljoonan asukkaan osavaltiossa. Sen pääministeri Sheila Dikshit uskoo puolueensa voittaneen siksi, että se ajaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Delhin osavaltio ottaakin alkukesästä käyttöön uudenlaisen energialaskutuksen, joka määrää vauraiden alueiden asukkaille korkeammat tariffit kuin köyhien.

Uudistus herätti ankaraa nurinaa jo ennen virallista julkistamistaan.

"Sähkölaskut ovat aina perustuneet kulutusmääriin. Jokainen asukas vastustaa uudistusta", oikeistolaista Bhratiya Janata -puoluetta (BJP) Delhissä edustava Vijender Gupta sanoo. Hänen mukaansa on laitonta suosia osaa kuluttajista toisten kustannuksella.

BJP oli Intian johtava hallituspuolue huhti-toukokuun vaaleihin asti, mutta joutui se jälkeen oppositioon.

Dikshit myöntää, että varallisuuden mukainen energialaskutus ei kenties ole "ehdottoman oikeudenmukainen". Hän katsoo sen kuitenkin edistävän puolueensa tavoitetta tarjota julkiset palvelut kaikille.

Onnistuessaan Dikshitin malli voi toimia esimerkkinä koko maalle. Intian energiahuolto on romahduksen partaalla vuosikymmeniä jatkuneiden korruption ja väärinkäytösten vuoksi. Niistä ovat korjanneet hyödyn rikkaat ja vaikutusvaltaiset.

Delhin osavaltio oli kaksi vuotta sitten pakotettu yksityistämään sähkönjakelun. Yli puolet tuotetusta sähköstä näet katosi taivaan tuuliin varkauksien vuoksi.

Nyttemmin lakkautettu Delhin sähkölaitos selvitti asiaa ennen sähkönjakelun yksityistämistä. Selvitys paljasti, että valtaosa energiavarkauksista tapahtui vaurailla alueilla eikä köyhien kortteleissa tai slummeissa.

Ilmeni runsaasti tapauksia, joissa kaupat ja pienyritykset pihistivät jakeluverkosta huomattavia määriä sähköä. Mittarinlukijat ja muut viranomaiset hiljennettiin lahjomalla.

"Pääsyyllisiä ovat kaupalliset yritykset. Ne ovat tehneet seuraa osalle varakasta keskiluokkaa, joka varastaa energiaa ilmastointilaitteisiinsa ja suihkulähteisiinsä", Delhin tiedefoorumin energia-asiantuntija Probir Purkayastha kiteytti tuloksen.

Tilanne oli päässyt niin pahaksi, että yksityisille yrityksille piti tarjota tuntuvia kannustimia ja myönnytyksiä ennen kuin ne suostuivat maksamaan energiasta todellisen kulutuksen mukaan.

Intian keskushallintoa tuolloin johtanut BJP vastusti jyrkästi yksityisten jakelufirmojen ensimmäisiä yrityksiä saada varastelu kuriin Delhin alueella.

Intian korkein oikeus puuttui peliin helmikuussa. Se määräsi keskushallituksen antamaan Dikshitin johtamalle osavaltiohallitukselle valtuudet käydä sähkövarkaiden kimppuun.

Nyt näyttää siltä, että kongressipuolue aikoo panna pääkaupunkiseudun rikkaat maksamaan näiden aiemmin pilkkahintaan keinottelemasta energiasta käyvän hinnan tai jopa vähän yli.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia