Uutiset

Darfurin konfliktin taustalla ympäristötuhot

Sudanin Darfurin konfliktin osasyitä ovat ympäristön köyhtyminen ja ilmastonmuutos, ilmenee YK:n ympäristöjärjestön Unepin tuoreesta raportista.

Sudanin Darfurin konfliktin osasyitä ovat ympäristön köyhtyminen ja ilmastonmuutos, ilmenee YK:n ympäristöjärjestön Unepin tuoreesta raportista.

Kilpailu öljy- ja kaasuvaroista, Niilin vedestä, puustosta sekä maatalousmaan käytöstä ovat raportin mukaan tärkeitä konfliktin syitä.

"Kestävä rauha ei ole mahdollinen, jollei näitä taustalla olevia ympäristöön ja elinkeinoihin liittyviä tekijöitä ratkaista", raportissa sanotaan.

Konflikti laajeni dramaattisesti helmikuussa 2003, kun alueen afrikkalaisperäiset asukkaat tarttuivat aseisiin ja ilmoittivat taistelevansa arabitaustaisen Sudanin hallituksen vuosikymmeniä jatkunutta laiminlyöntiä ja sortoa vastaan.

Sudanin hallituksen ja sen tukemien puolisotilaallisten janjaweed-joukkojen väkivalta on sen jälkeen vaatinut 400 000 kuolonuhria ja ajanut 2,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

"Joidenkin mielestä raportti yksinkertaistaa asioita yhdistäessään ilmastonmuutoksen konfliktiin. Toisten mukaan se on ehdottoman välttämätöntä ja avaa näkökulmia laajempiin yhteyksiin", Unepin johtajan edustaja Nick Nuttall sanoo.

Raportin mukaan tulvat, metsien tuho, karjan voimakkaan lisääntymisen tuoma ylilaidunnus sekä ilmaston muutoksen aiheuttama huomattava sademäärien väheneminen ovat tärkeitä stressitekijöitä Sudanin paimentolaisväestön keskuudessa.

Unep antaa kansallisen yhtenäisyyden hallitukselle, Etelä-Sudanin hallitukselle ja kansainväliselle yhteisölle kymmeniä suosituksia kuinka helpottaa ympäristötuhoja, mutta jää nähtäväksi kuinka toteuttamiskelpoisia ne ovat taloudellisesti ja kuinka pysyviä tuloksia niiden avulla saadaan.

Amnesty Internationalin YK-edustaja Renzo Pomi sanoo: "On vaikeaa puhua kehitystyöstä Sudanin kaltaisessa maassa, jossa on meneillään konflikteja. Uskoakseni prosessi tulee etenemään erittäin hitaasti."

Raportin suositusten kokonaiskustannukset ovat viiden vuoden aikana 87 miljoonaa euroa. Rahoituksen pitäisi tulla pääasiassa kansallisen yhtenäisyyden hallitukselta ja Etelä-Sudanin hallitukselta. Tähän summaan eivät kuitenkaan sisälly jotkut sellaiset suositukset, jotka jätettiin varsinaisten toimenpiteiden ulkopuolelle.

Raportti suosittaa investointien lisäämistä terveyteen liittyviin ympäristöinfrastruktuureihin. "Palkkien peruspalveluiden tarjoaminen maksaa yli 725 miljoonaa euroa yli kymmenessä vuodessa."

Raportin toimittamista vetänyt Andrew Morton selittää, että tätä suositusta ei sisällytetty varsinaisiin toimenpiteisiin, koska se ei ole ympäristöön liittyvä kustannus vaan osa maan kehittämistä.

Unepin rooli tulee olemaan keskeinen suositusten toteutumisen seuraamisessa ainakin vuoteen 2009. Mortonin mukaan rahoitusta on jo saatu.

Suosituksen toteutumisen edellytyksenä on kymmenen YK-järjestön, kansallisen yhtenäisyyden hallituksen ja Etelä-Sudanin hallituksen täysi tuki.

"Tärkeintä (Sudanissa) on humanitaarinen apu ja konfliktin lopettaminen. En tiedä kuinka halukkaita avunantajamaat ovat antamaan paljon varoja Sudanille pitkäaikaiseen ympäristöprojektiin", Pomi sanoo.

Sudan-asiantuntija Eric Reeves toteaa, "ettei talousasioihin voi puuttua ellei ensin tarkastele poliittista tilannetta".

Toinen Sudan-asiantuntija, Alex De Waal kirjoitti hiljattain kolumnissaan, että "suurin syyllinen väkivaltaan Darfurissa on hallitus".

Sekä Reeves että De Waal ovat arvostelleet YK:n tapaa yhdistää Afrikan menneitä ja nykyisiä konflikteja ympäristöongelmiin.

Heidän silmätikkunaan on YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kirjoitus Washington Postissa, jossa tämä totesi sosiaalisten ja poliittisten syiden lisäksi Darfurin konfliktin taustalla olevan ekologinen kriisi, joka johtuu ainakin osittain ilmastonmuutoksesta. (Inter Press Service)

konflikti Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.