Uutiset

Darfurin konfliktin taustalla ympäristötuhot

Sudanin Darfurin konfliktin osasyitä ovat ympäristön köyhtyminen ja ilmastonmuutos, ilmenee YK:n ympäristöjärjestön Unepin tuoreesta raportista.

Sudanin Darfurin konfliktin osasyitä ovat ympäristön köyhtyminen ja ilmastonmuutos, ilmenee YK:n ympäristöjärjestön Unepin tuoreesta raportista.

Kilpailu öljy- ja kaasuvaroista, Niilin vedestä, puustosta sekä maatalousmaan käytöstä ovat raportin mukaan tärkeitä konfliktin syitä.

"Kestävä rauha ei ole mahdollinen, jollei näitä taustalla olevia ympäristöön ja elinkeinoihin liittyviä tekijöitä ratkaista", raportissa sanotaan.

Konflikti laajeni dramaattisesti helmikuussa 2003, kun alueen afrikkalaisperäiset asukkaat tarttuivat aseisiin ja ilmoittivat taistelevansa arabitaustaisen Sudanin hallituksen vuosikymmeniä jatkunutta laiminlyöntiä ja sortoa vastaan.

Sudanin hallituksen ja sen tukemien puolisotilaallisten janjaweed-joukkojen väkivalta on sen jälkeen vaatinut 400 000 kuolonuhria ja ajanut 2,5 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

"Joidenkin mielestä raportti yksinkertaistaa asioita yhdistäessään ilmastonmuutoksen konfliktiin. Toisten mukaan se on ehdottoman välttämätöntä ja avaa näkökulmia laajempiin yhteyksiin", Unepin johtajan edustaja Nick Nuttall sanoo.

Raportin mukaan tulvat, metsien tuho, karjan voimakkaan lisääntymisen tuoma ylilaidunnus sekä ilmaston muutoksen aiheuttama huomattava sademäärien väheneminen ovat tärkeitä stressitekijöitä Sudanin paimentolaisväestön keskuudessa.

Unep antaa kansallisen yhtenäisyyden hallitukselle, Etelä-Sudanin hallitukselle ja kansainväliselle yhteisölle kymmeniä suosituksia kuinka helpottaa ympäristötuhoja, mutta jää nähtäväksi kuinka toteuttamiskelpoisia ne ovat taloudellisesti ja kuinka pysyviä tuloksia niiden avulla saadaan.

Amnesty Internationalin YK-edustaja Renzo Pomi sanoo: "On vaikeaa puhua kehitystyöstä Sudanin kaltaisessa maassa, jossa on meneillään konflikteja. Uskoakseni prosessi tulee etenemään erittäin hitaasti."

Raportin suositusten kokonaiskustannukset ovat viiden vuoden aikana 87 miljoonaa euroa. Rahoituksen pitäisi tulla pääasiassa kansallisen yhtenäisyyden hallitukselta ja Etelä-Sudanin hallitukselta. Tähän summaan eivät kuitenkaan sisälly jotkut sellaiset suositukset, jotka jätettiin varsinaisten toimenpiteiden ulkopuolelle.

Raportti suosittaa investointien lisäämistä terveyteen liittyviin ympäristöinfrastruktuureihin. "Palkkien peruspalveluiden tarjoaminen maksaa yli 725 miljoonaa euroa yli kymmenessä vuodessa."

Raportin toimittamista vetänyt Andrew Morton selittää, että tätä suositusta ei sisällytetty varsinaisiin toimenpiteisiin, koska se ei ole ympäristöön liittyvä kustannus vaan osa maan kehittämistä.

Unepin rooli tulee olemaan keskeinen suositusten toteutumisen seuraamisessa ainakin vuoteen 2009. Mortonin mukaan rahoitusta on jo saatu.

Suosituksen toteutumisen edellytyksenä on kymmenen YK-järjestön, kansallisen yhtenäisyyden hallituksen ja Etelä-Sudanin hallituksen täysi tuki.

"Tärkeintä (Sudanissa) on humanitaarinen apu ja konfliktin lopettaminen. En tiedä kuinka halukkaita avunantajamaat ovat antamaan paljon varoja Sudanille pitkäaikaiseen ympäristöprojektiin", Pomi sanoo.

Sudan-asiantuntija Eric Reeves toteaa, "ettei talousasioihin voi puuttua ellei ensin tarkastele poliittista tilannetta".

Toinen Sudan-asiantuntija, Alex De Waal kirjoitti hiljattain kolumnissaan, että "suurin syyllinen väkivaltaan Darfurissa on hallitus".

Sekä Reeves että De Waal ovat arvostelleet YK:n tapaa yhdistää Afrikan menneitä ja nykyisiä konflikteja ympäristöongelmiin.

Heidän silmätikkunaan on YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kirjoitus Washington Postissa, jossa tämä totesi sosiaalisten ja poliittisten syiden lisäksi Darfurin konfliktin taustalla olevan ekologinen kriisi, joka johtuu ainakin osittain ilmastonmuutoksesta. (Inter Press Service)

konflikti Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.