Darfurin "hybridijoukot" uudenlainen haaste YK:lle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Darfurin "hybridijoukot" uudenlainen haaste YK:lle

YK joutuu uuden haasteen eteen Sudanin Darfurissa. Mittavaa rauhanturvaoperaatiota aiotaan hoitaa yhdistelmäjoukoilla, joihin kuuluu sinibarettien ohella jo maassa olevia Afrikan unionin (AU) sotilaita.

YK joutuu uuden haasteen eteen Sudanin Darfurissa. Mittavaa rauhanturvaoperaatiota aiotaan hoitaa "hybridijoukoilla", joihin kuuluu sinibarettien ohella jo maassa olevia Afrikan unionin sotilaita. Rauhanturvajoukon kokoaminenkin on YK:lle ponnistus, sillä sen kokonaisvahvuus noussee lähelle 20 000:ta.

YK:n pääsyä Darfuriin jarrutti tähän asti Sudanin presidentti Omar al-Bashir, joka tuomitsi sinibaretit "kolonialistisiksi joukoiksi" ja epäsi niiltä pääsyn maahan.

Sudan kelpuutti maahan vain Afrikan unionin sotilaita, joita on ollut Darfurissa vuodesta 2004. Joukon vahvuus on noin 7 000.

Kesäkuun alkupuolella Sudan taipui lopulta yhdistettyyn rauhanturvaoperaation, johon osallistuvat sekä AU että YK. Joukkoihin halutaan kuitenkin tukeva afrikkalainen enemmistö.

Väkeään Darfuriin tarjosivat tuoreeltaan vain afrikkalaiset Egypti ja Nigeria sekä Pakistan ja Kiina, joilta on tulossa lähinnä rakennusjoukkoja.

Norjalaisen lehtitiedon mukaan myös Norja ja Ruotsi valmistautuvat lähettämään yhteensä noin 400 rauhanturvaajaa Darfuriin.

Yhdysvallat tai johtavat Euroopan maat eivät ole lähdössä mukaan. TransAfrica Forum -järjestön entinen puheenjohtaja Bill Fletcher pitää ratkaisua oikeana, jotta jännitys Darfurissa ei kasva.

Hänen mielestään Afrikasta ja sen ulkopuolelta tulevien joukkojen yhdistelmä on hyvä, jos johto pysyy afrikkalaisilla.

Monilta Afrikan mailta puuttuu kuitenkin joukkojen lähettämisen vaatimia taloudellisia ja muita voimavaroja. Fletcherin mielestä Yhdysvallat ja muut länsimaat voisivat tukea hanketta taloudellisesti. USA:lla tosin on jo ennestään noin 750 miljoonaa euroa maksuja rästissä YK:n rauhanturvaoperaatioista.

YK:ssa myönnetään, että historian ensimmäinen hybridioperaatio jännittää, sillä ongelmia voi ilmetä niin koordinoinnissa kuin käskysuhteissa ja valvonnassakin. "Mitä hybridimpi, sitä vaikeampi", eräs YK-virkailija kuittaa.

Tarkoitus on, että YK vastaa operaation kokonaisuudesta ja AU päivittäisen toiminnan johtamisesta.

Darfurin kriisissä on kuollut yli 200 000 ihmistä ja vähintään kaksi miljoonaa on paennut kotoaan vuoden 2003 jälkeen. Sudanin armeija ja sen tukemat arabien janjaweed-joukot taistelevat alueen mustien kapinaliikkeitä vastaan.

Lisää uusi kommentti