Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.
Parturi ja asiakas
Useimmat Chileen tulleista haitilaisista ovat löytäneet työtä. Haitilainen parturiliike toimii Santiagon Pingüinos-kadulla. (Kuva: Orlando Milesi / Suomen IPS)

Katastrofien koettelemasta Haitista on lyhyessä ajassa muuttanut ainakin 120 000 henkeä Chileen työn ja paremman elämän toivossa. Useimmat haitilaiset ovat löytäneet leipäpuun, mutta nyt Chile alkaa jarruttaa heidän maahantuloaan.

Haitilaisia ovat ajaneet liikkeelle vuoden 2010 tuhoisa maanjäristys ja saarta 2016 röykyttänyt hurrikaani Matthew. Chileen he ovat tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Monelle se on onnistunut, koska Chilen talous on ollut viime vuodet reippaassa kasvussa.

Maaliskuussa valtaan tullut presidentti Sebastián Piñeran oikeistohallitus on päättänyt, että nykyinen määrä eli noin miljoona maahanmuuttajaa riittää 18 miljoonan asukkaan Chilelle. Rajoitukset kurittavat erityisesti haitilaisia, jotka ovat suurin siirtolaisryhmä perulaisten, kolumbialaisten, bolivialaisten ja venezuelalaisten jälkeen.

Nyt haitilaisten on hankittava Chilen viisumi ennen matkaan lähtöä, ja sen kesto on vain 30 päivää. Jatkoa voi saada 90 päivään asti, mutta oleskeluluvaksi viisumia ei enää vaihdeta. Haitilaiset pitävät päätöstä syrjivänä, koska venezuelalaiset saavat edelleen vuoden viisumin Chileen.

Perheitä yhdistetään

Osaa haitilaisista lohduttaa tieto, että ennen 8. huhtikuuta Chileen tulleiden omaisille luvataan vuoden kuluessa 10 000 viisumia perheenyhdistämistarkoituksessa. Viranomaisten mukaan Chilessä on noin 300 000 paperitonta siirtolaista, joista osa on haitilaisia.

Rasismi ei ole vieras kokemus haitilaisille, sillä he ovat Chilen ensimmäinen iso värillinen maahanmuuttajaryhmä. Espanjan sijasta he puhuvat ranskaa tai omaa kreolikieltään.

”Chileläiset eivät ole tottuneet ulkomaalaisiin, varsinkaan mustiin. Meitä syrjitään ja loukataan ihonvärimme vuoksi”, seitsemän vuotta sitten Haitista Chileen tullut Erik Lundi, 37, sanoo.

Chilen keskusyliopiston yhteiskuntatieteilijä Luis Eduardo Thayer torjuu väitteet siitä, että haitilaiset vievät chileläisten työt. Hänen mukaansa kummankin väestöryhmän työttömyysaste on alhainen, 5–6 prosenttia.

Laittomuus lisääntyy

Chilen jesuiittojen siirtolaispalvelun johtaja José Tomás Vicuña epäilee, että uudet säännöt lisäävät haitilaisten laitonta maahantuloa. Näin tapahtui Piñeran edellisellä presidenttikaudella (2010–2014), kun Haitin naapurissa sijaitsevan Dominikaanisen tasavallan kansalaisten vastaanottoa rajoitettiin.

”Dominikaanien tulo jatkui, koska heillä oli täällä perhettä, verkostoja ja työtilaisuuksia ja kotimaan olot olivat vaikeat”, Thayer vahvistaa.

Dominikaaneja oli kiellon alkaessa Chilessä vain 6 000 ja haitilaisia on nyt 120 000, joten Thayer uskoo laittoman maahantulon yltyvän moninkertaiseksi.

”He tulevat lentäen Kolumbiaan ja sieltä maitse Chileen reitin tuntevien ihmiskauppiaiden avustuksella”, Thayer sanoo. Chilellä on 3 000 kilometriä maarajaa, jossa on paljon vuotavia kohtia.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuuspolitiikka ChileHaiti Suomen IPS

Lue myös

Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä