Uutiset

Caracasin slummi ylpeilee köysiradalla

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.
Köysirata yhdistää vuoren rinteessä sijaitsevan San Agustínin hökkelikylän Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin. (Kuva: Rogerio Tomaz Jr / cc 2.0)

"Köysirata muutti elämämme", vakuuttavat köyhän hökkelislummin asukkaat Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.

"Metrocable on kohottanut omanarvontuntoamme", sanoo Maria Eugenia Ramírez, 51, joka asuu San Agustínissa ja työskentelee köysiradan turvapalvelussa. Hän on myös kehittelemässä asukkaita yhdistävää toimintaa köysiradan ympärille.

Ramírez myöntää, että ensimmäinen köysirata-ajelu salpasi hengen. Matka jyrkänteen huipulle kestää yhdeksän minuuttia, ja reitillä on viisi asemaa. Radalla sukkuloi 52 vaunua, joista kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Köysirataa käyttää noin 15 000 henkeä päivässä.

Kehitystä omin avuin

Venezuelan presidenttinä vuodesta 1999 ollut vasemmistopopulisti Hugo Chávez perusti vuonna 2006 asukasneuvostot toteuttamaan "kansan valtaa".

San Agustínissa kehitystä vauhdittavia neuvostoja on 35, hanketta vetävä arkkitehti Alfredo Mariño kertoo.

"Tällaiset lähes epäinhimilliset asuinalueet kuvastavat yhteiskunnan syvää eriarvoisuutta", hän sanoo.

San Agustínin eteläosa toimii koekenttänä Mariñon vetämälle omaehtoiselle kohennushankkeelle. Asukkaita on vain 45 000, joten alue on slummiksi poikkeuksellisen harvaan asuttu, ja jäljellä on jotain vihreääkin.

Alueelle on hakeutunut valtaosin mustaihoista väkeä, mikä luo Mariñon mukaan yhtenäistä kulttuuripohjaa uuden itsetunnon rakentamiselle.

Työmatka lyheni tunneilla

Ennen köysiradan tuloa alueen työmatkalaisten oli kuljettava päivittäin satoja portaita alas ja ylös tai turvauduttava jyrkän rinteen joukkoliikennettä hoitaviin jeeppeihin.

"Nousin ennen viideltä ehtiäkseni töihin kahdeksaksi. Nyt nukun puoli seitsemään enkä ole kotiin päästessäni lopen uupunut portaiden jäljiltä", Doralis Viera kertoo.

Uusien hankkeiden avainajatus on kaikkien asukkaiden ottaminen mukaan kehitykseen, mitä myös Metrocable tavoittelee. Sen asemille on suunniteltu päiväkoteja ja kauppoja, mutta ne antavat toistaiseksi odottaa itseään.

"Chávezin vaatimuksesta köysiradan rakentajat ja linjan henkilöstö palkattiin San Agustínista", linjalla työskentelevä Jenny Álvarez kertoo.

”Moni huumeisiin sortunut isä tai nuori poika pääsi rakennustöihin ja sai elämänsä järjestykseen”, Ramírez lisää.

Hänen mukaansa köysirata on saanut olla rauhassa ilkivallalta, koska yhteisö kokee sen omakseen.

Viiden miljoonan asukkaan Caracas on kuuluisa väkivaltaisuudestaan ja johti Amerikan mantereen murhatilastoa viime vuonna. Henkirikokset keskittyvät köyhille alueille.

kehityskaupungitliikenne Venezuela

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.