Uutiset Demokratia

Burundissa äänestetään presidentin valtakauden pidentämisestä – nykyinen presidentti voisi olla vallassa vuoteen 2034

Burundin presidentti Pierre Nkurunziza on varoittanut kansalaisia ”sabotoimasta” perustuslain muutosprosessia.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza vuonna 2011. (Kuva: Lou Rouse / UN Photo)

Burundilaisten on määrä äänestää torstaina kansanäänestyksessä, jossa päätetään presidentin valtakauden pidentämisestä. Seurauksena maan nykyinen presidentti Pierre Nkurunziza voi pysyä vallassa vielä yli 20 vuotta.

Burundin nykyisen lain mukaan presidentti voi olla vallassa korkeintaan kaksi kautta, viisi vuotta kerrallaan. Uusi laki pidentäisi kauden seitsemään vuoteen ja mahdollistaisi samalla Nkurunzizan asettumisen ehdolle uudelleen.

Hänen nykyinen kautensa päättyy vuonna 2020, joten lakimuutos voisi mahdollistaa vallassa pysymisen jopa vuoteen 2034 asti.

Pelkona on, että väkivalta riistäytyy käsistä samoin kuin vuonna 2015, jolloin Nkurunziza valittiin kolmannelle kaudelle. Oppositio piti kolmatta kautta perustuslain vastaisena, mutta Nkurunziza vetosi siihen, että ensimmäiselle kaudelle häntä ei valittu suoralla kansanvaalilla. Valtapuolue sekä muun muassa sen aseistettu nuorisosiipi Imbonerakure kävivät opposition kannattajien ja kannattajiksi epäiltyjen kimppuun. Yli tuhat ihmistä kuoli ja yli 400 000 pakeni naapurimaihin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on aloittanut tapahtumista tutkinnan huolimatta siitä, että Burundi ilmoitti viime syksynä eroavansa tuomioistuimesta.

Pidätykset, kidutukset ja teloitukset ovat jatkuneet maassa vuoden 2015 vaalien jälkeenkin. Viime kuussa maassa myös tuomittiin 32 vuoden vankeusrangaistukseen ihmisoikeusaktivisti Germain Rukuki, jota syytettiin muun muassa valtion turvallisuuden uhkaamisesta.

Myös kansanäänestyksen alla Burundissa on ollut levotonta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi huhtikuussa, että hallituksen joukot sekä valtapuolueen edustajat ovat häirinneet, pahoinpidelleet ja tappaneet kansanäänestyksen vastustajia ja opposition kannattajiksi epäiltyjä.

Maa on myös jäädyttänyt Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sekä yhdysvaltalaisen Voice of American toimiluvat.

Nkurunziza itse on varoittanut, että ne, jotka uskaltavat ”sabotoida” perustuslain muutosta sanoin tai teoin, ylittävät ”punaisen rajan”.

”Ei ole juuri epäilystä siitä, etteikö tuleva kansanäänestys lisäisi rikkomuksia. Burundin viranomaiset ja Imbonerakure harjoittavat väkivaltaa lähes täysin rankaisematta mahdollistaakseen Nkurunzizan takertumisen valtaan”, sanoi HRW:n Keski-Aasian johtaja Ida Sawyer.

Myös YK, EU ja Yhdysvallat ovat kritisoineet Burundia ihmisoikeusloukkauksista. Maa on kuitenkin lopettanut yhteistyön esimerkiksi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston kanssa.

Burundin kriisi on herättänyt huolta kansainvälisesti etenkin siksi, että maan edellinen, hutujen ja tutsien välillä käyty sisällissota päättyi vasta vuonna 2005. Vaikka nykykonfliktia ei ole pidetty etnisenä, riski vanhojen siitä on olemassa.

Demokratia ihmisoikeudetpolitiikkademokratiahallinto Burundi

Lue myös

Temppelin raunioituneita pylväitä

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Rakennus ja ihmisiä kadulla

Burundi äänestää presidentistä koronaviruksesta huolimatta – Kampanjointia on leimannut väkivalta ja häirintä

Kolme kautta istunut presidentti Pierre Nkurunziza on väistymässä syrjään, mutta vaalikampanjoita on käyty väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten keskellä. Koronaviruksesta huolimatta maassa on nähty kymmenien tuhansien ihmisten kokoontumisia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.