Burundin väkivallan kierre pahenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burundin väkivallan kierre pahenee

Ruandan presidentti muistutti maata kansanmurhan vaarasta.

Keväällä alkaneet levottomuudet ovat muuttuneet itäafrikkalaisessa Burundissa yhä paheneviksi väkivaltaisuuksiksi, joista myös naapurimaat, suurvallat ja YK ovat huolissaan. Noin 200 ihmistä on kuollut ja yli 200 000 paennut naapurimaihin sen jälkeen, kun maan istuva presidentti Pierre Nkurunziza huhtikuussa ilmoitti tavoittelevansa kolmatta presidenttikautta ja mielenosoitukset ja väkivalta alkoivat.

Nkuruzniza valittiin kolmannelle kaudelle heinäkuussa, vastustajien mielestä perustuslain vastaisesti.

YK:n viimeviikkoisen tiedotteen mukaan maan pääkaupungissa Bujumburassa kuolleiden siviilien ruumiit alkavat olla jo säännöllinen löytö. Umpimähkään teloitettuja siviileitä on löytynyt useista kaupunginosista, mukana muun muassa kuuluisan ihmisoikeusaktivistin Pierri-Claver Mbonimpan poika Welly Nzitonda, joka oli pidätetty edellisenä päivänä.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijan Carina Tertsakianin mukaan maa näyttää olevan menossa kohti hallitsematonta väkivaltaa, jossa laittomuus valtaa alaa ja osa viranomaisista käyttää tilannetta hyväkseen oikeuttaakseen brutaalit toimet.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein vaativat tappamisen ja rankaisemattomuuden lopettamista. Myös naapurimaa Ruandan presidentti Paul Kagame piti sunnuntaina puheen, jossa hän pyysi maata välttämään etnistä väkivaltaa. Hänen mukaansa Burundin olisi pitänyt ottaa oppia Ruandan tilanteesta. Ruandan hutujen toimeen panemassa kansamurhassa vuonna 1994 kuoli yli 800 000 ihmistä. Samaa on pelätty nyt Burundissa, sillä maa toipuu yhä vuonna 2005 päättyneestä sisällissodasta, joka käytiin hutujen ja tutsien välillä.

Tilanteen pelättiin pahenevan viime viikonloppuna, sillä presidentti Nkurunziza oli antanut lauantain eräpäiväksi, johon mennessä laittomat aseet on luovutettava pois. Lauantaista lähtien aseistettuja kohdellaan hänen mukaansa valtion vihollisina. Pelkona on, että ase-etsinnät johtavat yhä laajempaan väkivaltaan, kun turvallisuusjoukot alkavat etsiä opposition jäsenten kodeista aseita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sunnuntaina sadat poliisit aloittivat ase-etsinnät opposition alueella menemällä ovelta ovelle. Vain tunteja ennen etsintöjä aseistetut miehet teloittivat kaupungissa yhdeksän ihmistä.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella tänään Burundin tilanteesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia