Burundissa hyväksyttiin presidentin virkakausien pidennys – ainakin 15 tapettiin vaalikampanjoinnin aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burundissa hyväksyttiin presidentin virkakausien pidennys – ainakin 15 tapettiin vaalikampanjoinnin aikana

Burundin presidentti voi olla vallassa jopa vuoteen 2034 asti.

Rakennus ja ihmisiä kadulla

Noin 96 prosenttia burundilaisista otti osaa kansanäänestykseen, jossa päätettiin presidentin valtakausien pidennyksestä. Kuvassa pääkaupunki Bujumburan maisemia vuonna 2011. Kuva: Christine Vaufrey / CC BY 2.0.

Burundilaiset ovat hyväksyneet kansanäänestyksessä perustuslakimuutoksen, joka voi sallia nykyisen presidentti Pierre Nkurunzizan olevan vallassa jopa vuoteen 2034 asti. 

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan 73 prosenttia burundilaisista äänesti muutoksen puolesta. Äänestys pidettiin viime viikon torstaina.

Perustuslakimuutos pidentää presidentin virkakauden viidestä vuodesta seitsemään. Samalla se sallii Nkurunzizan asettumisen uudelleen ehdolle. Seuraavat vaalit on määrä järjestää vuonna 2020.

Nkurunziza on nyt vallassa kolmatta kautta, mutta hänen mukaansa ensimmäistä kautta ei lasketa, sillä häntä ei silloin valittu suoralla kansanvaalilla.

Perustuslakimuutos myös vahvistaa valtapuolueen valtaa, sillä lakien hyväksymiseen vaadittavan enemmistön kokoa pienennetään. Riippumattomien poliitikkojen liittoumat kielletään. Lisäksi harkitaan etnisistä kiintiöistä luopumista. 

Ihmisoikeusjärjestöt kertoivat vaalien alla, että hallituksen joukot sekä valtapuolueen edustajat ovat häirinneet, pahoinpidelleet ja tappaneet kansanäänestyksen vastustajia ja opposition kannattajiksi epäiltyjä. Maa myös jäädytti Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sekä yhdysvaltalaisen Voice of American toimiluvat. Nkurunziza itse varoitti ei-äänen antajia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi viime viikolla, että vaalikampanjoinnin aikana ainakin 15 ihmistä tapettiin ja kuusi raiskattiin. 

Oppositio onkin vaatinut perustuslakituomioistuimelta vaalituloksen mitätöimistä. Sen mukaan äänestys oli vilpillinen. Myös Yhdysvallat on moittinut äänestystä.

Burundin sisällissota päättyi vuonna 2005. Maassa leimahti uudelleen väkivaltaisuuksia vuonna 2015, kun Nkurunziza asettui ehdolle kolmatta kertaa. Yli tuhat ihmistä kuoli ja yli 400 000 pakeni naapurimaihin väkivaltaisuuksien seurauksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia