Burundi kieltää teiniäitejä ja -isiä tulemasta kouluun – raskaus estää koulunkäynnin Afrikassa yhteensä kymmeniltä tuhansilta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burundi kieltää teiniäitejä ja -isiä tulemasta kouluun – raskaus estää koulunkäynnin Afrikassa yhteensä kymmeniltä tuhansilta

11 prosenttia burundilaisista nuorista naisista on synnyttänyt alaikäisenä. Koulunkäynti kielto vain heikentää heidän asemaansa, sanovat ihmisoikeusaktivistit.

Oppilaat viittaavat luokassa Tansaniassa

Osa Afrikan maista kieltää teiniäideiltä koulunkäynnin. Kuva on tansanialaisesta Zanakin koulusta Dar Es Salaamista. Kuva: Sarah Farhat / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Burundi on liittynyt niiden Afrikan maiden joukkoon, jotka kieltävät raskaana olevilta tytöiltä ja teiniäideiltä koulunkäynnin.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian, jonka mukaan Burundin opetusministeri Janvière Ndirahisha kertoi viime viikolla, etteivät raskaana olevat tytöt, teiniäidit eivätkä lasten isät pääse enää valtion kouluihin tai yksityiskouluihin. Ammattikoulutus sen sijaan on sallittua.

Ihmisoikeusaktivistit ovat kritisoineet kieltoa jyrkästi, sillä raskaaksi tytöt ovat jo valmiiksi heikossa asemassa ja koulutuksen evääminen voi asettaa heidät entistä vaikeampaan asemaan. Lasten potentiaaliset isät pystyvät tarvittaessa kiistämään isyytensä, joten kielto osuu nimenomaan tyttöihin.

”Rankaisemalla raskaana olevia tyttöjä ja kieltämällä heiltä koulutuksen hallitus heikentää heidän tulevaisuuttaan ja rankaisee heitä sukupuolen perusteella”, sanoi tasa-arvojärjestö Equality Now’n ohjelmakoordinaattori Naitore Nyamu–Mathenge Global Citizen -lehden mukaan.

YK:n lastenjärjestön Unicefin tilastojen mukaan 11 prosenttia nuorista burundilaisnaisista on synnyttänyt alle 18-vuotiaana. Jopa viidennes menee naimisiin 18-vuotiaana tai nuorempana. Myös naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä.

Burundi ei ole ainoa Afrikan maa, joka estää teiniäitien koulutuksen. Kielto on voimassa myös Päiväntasaajan Guineassa, Sierra Leonessa sekä Tansaniassa. Sierra Leonen kielto on kuitenkin parhaillaan käsiteltävänä Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin oikeusistuimessa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin kesäkuussa ilmestyneen raportin mukaan esimerkiksi Tansaniassa raskaana olevia tyttöjä on pidätetty ja heidän perheitään on häiritty, jotta lasten isät saataisiin tietoon.

Raportin mukaan yhteensä Afrikassa on kymmeniä tuhansia tyttöjä, jotka eivät pääse kouluun raskauden tai naimisiinmenon takia. Heitä joko kielletään lailla tulemasta kouluun tai heiltä evätään koulutus muulla tavoin. Joskus teiniäitien leimaaminen ja häpäiseminen johtaa siihen, että tytöt keskeyttävät koulun itse jo ennen kuin heidät on erotettu. Tytöille tehdään myös pakollisia raskaustestejä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia