Uutiset

Burma tuomitsi toimittajia koviin rangaistuksiin

Maan presidentti lupasi viime vuonna vapauttaa kaikki mielipidevangit, mutta nyt kehitys menee taaksepäin.
Burman presidentti Thein Sein varoitti mediaa viime viikolla vapauden väärinkäyttämisestä. (Kuva: IRRI Photos / cc 2.0)

Burma on tuominnut viisi toimittajaa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja pakkotyöhön. Viime viikolla annetun tuomion syynä on "valtionsalaisuuksien" paljastaminen.

Unity-lehdessä työskennelleet toimittajat pidätettiin tammi- ja helmikuun vaihteessa sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut artikkelin armeijan salaisesta kemiallisten aseiden tehtaasta.

Burman kehitys on viime vuosina herättänyt varovaista optimismia, sillä on maa on tehnyt demokraattisia uudistuksia ja järjestänyt muun muassa vaalit. Viime vuonna presidentti Thein Sein lupasi, ettei maassa vuoden lopussa ole enää mielipidevankeja.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maan lehdistönvapauden tilanne on kuitenkin viime aikoina ottanut takapakkia.

"Tuomiot paljastavat, että hallituksen lupaukset parantaa ihmisoikeustilannetta ovat tyhjiä. Ne heijastavat laajempaa hyökkäystä mediaa kohtaan vuoden alusta lähtien huolimatta hallituksen vakuutteluista, että tällaiset käytännöt loppuvat", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Aasian ja Tyynenmeren alueen varajohtaja Rupert Abbott.

Vaikka Burma on muun muassa luopunut lehdistön ennakkosensuurista, toimittajia ahdistellaan edelleen. Järjestöjen mukaan keväällä Democratic Voice of Burma -lehden toimittaja tuomittiin vuodeksi vankeuteen muun muassa virkamiehen häirinnästä.

Kesäkuussa poliisi kuulusteli ainakin kuuden lehden toimittajia lehtien taloustilanteista, ja viime viikolla pidätettiin kolme toimittajaa.

Viime viikolla presidentti sanoi, että mikäli media käyttää väärin vapauttaan ja aiheuttaa haittaa kansalliselle turvallisuudelle, sitä vastaan toimitaan lakien avulla.

mediasananvapauslakioikeus ja rikos Burma, Myanmar Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi